Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Алтернатива на олиото за готвене

Алтернатива на олиото за готвене

Алтернатива на олиото за готвене

Както всички знаем, в последно време олиото стана изключително скъпо, а и, съгласете се - не толкова здравословно. Тук ще поговорим за това с какво можем да заменим слънчогледовото олио и кои са неговите по-здравословни заместители.

Всички знаем, че във всяко едно ястие е необходимо да се добави мазнина - в салати, в традиционни супи, в основни ястия и др. Не всички видове мазнини обаче, които използваме, влияят добре на нашето здраве. Олиото е една от тях и не е голяма драма, ако останем в кухнята без него.

И така, нека видим кои са мазнините, с които може да замените олиото:

1. Зехтин

Зехтин за готвене

Зехтинът е може би най-честият заместител на олиото. Много хора вече го използват като негова алтернатива. За неговите полезни свойства се знае още от древни времена. Зехтинът е една от най-здравословните мазнини в света. Ако се използва редовно, той може да намали риска от сърдечни заболявания значително. В него се съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които помагат да се редуцира лошият холестерол в организма.

2. Кокосово масло

Кокосовото масло също е един много добър и по-здравословен заместник на слънчогледовото олио. В него не се съдържат големи количества наситени мазнини. То съдържа също витамини като А, D, Е, К. В състава му също така влизат и доста добри количества бета каротини, а те помагат на организма ни за правилната обмяна на веществата. Кокосовото масло дава един по-различен и интересен вкус на ястието, което готвите или овкусявате с него. Това масло най-често може да се намери в специализираните магазини, където се продават биохрани. В повечето случаи маслото, което се предлага в тези магазини, няма никакъв аромат. Освен в солени ястия то може да бъде влагано и в домашни сладкиши, шоколадови глазури и др.;

3. Масло Гхи

Пречистено масло за готвене

Според древната философия на индийците - Аюрведа, кравето масло, което бива пречистено, е може би един от най-здравословните заместители на слънчогледовото олио. В маслото Гхи се съдържат голямо количество ненаситени мазнини. Пречистеното масло е изключително полезно, защото подобрява здравето на сърцето. Този вид масло бива получавано, когато кравето масло мине през термична обработка. По време на тази обработк от кравето масло се изпарявя водата и се отделят белтъците. В него се съдържат добро количество витамини като А, Е и помага на храносмилателната ни система, като улеснява смилането на храната. В Индия всяка една домакиня готви с това масло;

4. Масло от ленено семе, масло от гроздови семки

Тези две масла от растителен произход не са толкова често използвани в нашите домакинства, но пък за сметка на това са много полезни. В тях се съдържат доста хранителни вещества и подпомагат понижаването на холестерола. Също така подпомагат здравето на сърцето. В лененото семе се съдържат цинк, магнезий, калций, желязо, мед и манган. Маслото от гроздови семки, от своя страна, съдържа много добро количество полифеноли и предпазва от рак;

5. Сусамово масло

Сусамово масло за готвене

Това масло е много добър и здравословен заместник на слънчогледовото олио. В него се съдържат много малко наситени мазнини и е много добър за хора, спазващи диета. Вкусът му е доста приятен и много често се използва в китайската кухня;

6. Орехово масло

Маслото от орехи също е много добър заместник на олиото. То притежава много приятен вкус и има много наситен аромат. Може да се използва както за готвене, така и за едно по-добро овкусяване на салати. В него се съдържат много малко наситени и мононаситени мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest