Мазнините често са смятани за Враг номер едно на стройната фигура и на здравето като цяло. Прекомерната им употреба се счита за основната причина, водеща до редица сърдечно-съдови заболявания, а също и за наднорменото тегло.
Много се спори кои са тези мазнини, които водят до здравословни проблеми. Доскоро кравето масло и свинската мас се забравянаха категорично – особено на хора със сърдечни проблеми, тъй като се твърдеше, че предизвикват повишаване на холестерола и натрупване на плака в кръвоносните съдове.
Според последните проучвания те са по-добрият избор сред мазнините – много повече от маргарина, палмовото масло, слънчогледовото олио. И ако за изброените видове продукти има редица спорове относно тяхната полезност, то за някои други няма никакво съмнение, че са категорична здравословна алтернатива.
Ядките – най-добрият източник на полезни мазнини
Всички изследвания са категорични, че мазнините в ядките са най-полезни за здравето. Важно е обаче да се консумират сурови, тъй като мазнините в тях не издържат на топлинна обработка.
Мазнините в повечето ядки са около 50-70%, изчислено на всеки 100 грама. В тях се съдържат много протеини, аминокиселини, витамини, минерали и фибри. Особено предпочитани за консумация са орехи, бадеми, лешници, кашу, фъстъци, макадамия.
Мазнини от семена
Семената са не по-малко ценен източник на полезни мазнини. Най-често консумираните семена у нас са от тиква и от слънчоглед. За съжаление в повечето случаи те са печени, което е по-нездравословният вариант.
Семената, подобно на ядките, трябва да се консумират сурови, за да се запазят ценните мазнини, минерали, витамини, омега-3 и 6 мастни киселини и други полезни компоненти. Много препоръчително е да се похапват още ленено, сусамово, конопено семе и др.
Зехтин и маслини
Безспорно е доказано, че мазнините, осигурявани от маслините и добиваният от тях зехтин, са изключително полезни. Най-хубавият и висококачествен зехтин е от вида Екстра върджин. По-добре изберете него пред зехтин, който е комбинация от рафинирани и нерафинирани маслинови масла. Консумацията на консервирани маслини също ще осигури здравословни мазнини. Хубаво е маслините да са претърпели минимална обработка.
Кокосово масло
Около този източник на мазнини има много спорове, но към момента преобладаващото мнение е, че това е един от най-добрите заместители на вредните мазнини.
С него може да се готви, поставя се в кафето, хапва се директно с лъжица или дори се маже на филия. Твърди се още, че кокосовото масло подпомага изгарянето на мазнини и редуцирането на телесното тегло.
Коментари