Когато става въпрос за захар, ние се опитваме да я избягваме максимално, независимо дали е бяла или кафява. Но тази съставка е част от диетата на хората от хиляди години.
В допълнение към добре познатите си отрицателни ефекти захарта има ползи, дори и да не са толкова огласени: тя има високо калорично съдържание, което дава енергия за кратко време. Метаболизира се по-лесно и е по-засищаща в сравнение с царевичен сироп, богат на фруктоза, може леко да повиши кръвното налягане (което е добро нещо в някои ситуации) и има антидепресантен потенциал (сега имаме потвърждение, шоколадът лекува депресията).
Като се има предвид, че човек консумира средно 24 килограма захар всяка година (в силно индустриализираните страни това количество е по-високо), естествено е да се чудим дали тази съставка не е виновна за много заболявания през последните десетилетия като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови или костни заболявания.
За да изясним тази дилема, първо, трябва да разграничим бялата и кафява захар, защото общото мнение е, че вторият вариант е по-здравословен. Отчасти вярно, както ще откриете в следващите редове!
Има два вида захар - бяла, която се произвежда от захарно цвекло и кафява захар, която се произвежда от тръстика.
Захарната тръстика е вид трева, подобна на бамбука и достига височина от 2 до 6 метра. Най-големи производители на тръстикова захар са Индия и Бразилия. На цвят е тъмнокафява и влажна. Напълно замества бялата захар за приготвяне на десерти, сладкиши и печива. Съхранява се в добре затворен съд.
Когато една захар е рафинирана, това значи, че тя е пречистена. За пречистването от примеси се използват различни съединения като мравчена киселина, сернист газ, избелващи вещества. Част от тези вещества остават в самата бяла захар, затова е толкова критикувана от любителите на здравословните храни.
Нерафинираната тръстикова захар има приятен карамелен вкус. Общо взето и двата вида захар не се различават много по състава си. Благодарение на диетолозите тръстиковата захар отново е на почит и се препоръчва при здравословен режим. С нея се запазват килограмите и здравето на хората, защото има нисък гликемичен индекс. Тази захар може да се приема от хора, болни от диабет, но тези с тип 2 трябва да внимават.
Кафявата тръстикова захар помага при рак на гърдата и рак на простатата. Полезните вещества в кафявата захар са много повече. Карамеленият ѝ цвят и силният аромат се дължат на съдържащите се в нея калий, калций, магнезий, желязо, натрий. Силният и наситен вкус я правят желана за подслаждане на чай или кафе, но без да се прекалява с количеството.
Нерафинираната захар осигурява глюкоза на организма и се съхранява в мускулите под формата на гликоген. Разтворена чаена лъжица кафява тръстикова захар в чаша с вода помага при физическо изтощаване и силна топлина. С нея по-лесно ще хидратирате тялото си.
Действа укрепващо на бъбреците, стомаха, сърцето, очите, мозъка. При проблем с цистит и болки може да се приготви смес от сок джинджифил, лайм, тръстикова захар и кокосово мляко. Тази комбинация дава добър резултат.
Както вече споменахме, подслаждането на храната със захар, било то обикновена или тръстикова захар, е добре да се прави в ограничени количества. Много хора са пристрастени към тези подсладители и това не е добре за тялото ни.
Прекомерната употреба на захар може да причини състояния като диабет или нарушения на съня.
Захарта е токсин, който стои в основата на много заболявания на 21 век и не внася чак толкова полезни хранителни вещества в човешкото тяло. Според последните проучвания прекомерната консумация е опасна, тъй като е основният виновник за заболявания като:
- Диабет;
- Прекалена пълнота;
- Нарушения на съня;
- Сърдечно-съдови заболявания;
- Рак;
- Забързва стареенето.
Как да се откажем от захарта или поне да я намалим?
- Заменете захарта с брашно от рожков;
- Яжте повече плодове и зеленчуци, които са естествено сладки - например сливи, диня, боровинки, диня, кайсии, праскови, розови домати;
- Яжте [малки закуски между храненията, които ще намалят желанието ви за сладко
- Добавяйте към кафето кокосово масло или канела - това ще намали желанието ви да го подслаждате със захар.
- Ако все пак не можете да откажете захарта, използвайте тръстикова захар за алтернатива на бяла захар.
Коментари