Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреди от царевичния сироп

Вреди от царевичния сироп

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Царевичен Сироп

Производството на царевичен сироп претърпява своя бум през 70-те години на миналия век. Тогава в производството на храни и напитки се извърши тиха революция, която днес реално уврежда здравето ни.

Захарозата или обикновената захар в последните години бе заменена като подсладител в храните и напитките с високо-фруктозен царевичен сироп.

Той се е смятал за "блестящо технологично изобретение", защото има много предимства в сравнение с традиционните подсладители.

Царевичният сироп увеличава трайността на продуктите, смесва се по-лесно с течностите и запазва сладостта. Използва се в почти всички газирани напитки, сладоледи, в производството на кексове, сладкиши, бисквити и зърнени закуски. Освен всичко друго, той е примамка за производителите, поради значително по-ниската си цена.

Вреди от Царевичен Сироп

В наши дни царевичен сироп практически може да са открие във всички преработени храни и напитки - от кока-кола, пепси, корнфлейкс и други зърнени закуски до готови супи, бял хляб, кейкове, плодови сокове и още много, много други.

Въпреки неимоверните усилия на учени и коментатори да представят този подсладител като натурален и безвреден, това става все по-трудно.

Всекидневно излизат все по-стряскащи резултати, доказващи пряката връзка между царевичния сироп и затлъстяването. Той често бива набеждаван и за причинител на диабет.

Предполага се, че въвеждането на високо-фруктозния царевичен сироп е изиграло съществена роля за възникване на епидемията от затлъстяване.

Колкото по-разпространено става неговото използване, толкова повече нараства и процента на хора, имащи проблеми с теглото си. Най-осезаемо е това в САЩ. Именно там почти не съществува продукт, в който да няма царевичен сироп.

Освен като причинител на растящата пандемия от затлъстяване и диабет, наскоро публикуван доклад разкри и едно много по-сериозно безпокойство във връзка със здравето.

Царевичният сироп съдържа живак и при това може би е по-голям източник на токсичния тежък метал. А подобни натрупвания в организма водят до развитието на редица болести, най-тежките от които е рак.

Освен с посоченото, употребата на царевичен сироп се свързва още с вреда, която може да донесе на черния дроб. Увеличената консумация на високо-фруктозен царевичен сироп се асоциира с цикатризация (увреждане, фиброза) на черния дроб, най-вече сред пациентите с неалкохолен мастен черен дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest