Кленовият сироп е 100% алтернатива на захарта, която може да се използва спокойно и от хора, страдащи от диабет. Макар и непопулярен у нас, кленовият сироп се счита за един от здравословните натурални продукти, които могат да донесат доста ползи върху човешкото здраве.
Какво представлява кленовия сироп?
По своята същност кленов сироп е подсладител, който се получава от сока на захарния клен, като добрия и качествен сироп има лек и ненатрапчив вкус на дърво. Кога и как точно хората са добили за първи път кленов сироп, не е ясно, но има свидетелства, че още индианците преди откриването на Новия свят от Христофор Колумб, са използва кленов сироп, добиван по същата технология, както днес.
Историята пази и фактология, като тази, че през 18 век производството на кленова захар е почти спряно и драстично намалява, защото по това време и бумът в разпространението и масовото отглеждане на захарна тръстика. За разлика от магическия кленов сок, захарта от цвекло се добива значително по-евтино.
Канада е страната, в която кленовият сироп е запазена марка. Така или иначе захарният клен расте само в Северна Америка, а канадският кленов сироп се счита за най-добрия и с множество здравословни ползи. Приети са 3 вида категоризиране на кленовия сироп: Клас 1 (Extra light), известен и като като “АА”, Light (светъл) – „A”, Среден клас – „В”, Amber (кехлибар) – „C” и Dark (тъмен) – “D”
Интересен факт е, че 80% от кленовия сироп в света се произвежда в канадската провинция Квебек. Обикновено кленовият сок се събира през ранната пролет, между края на февруари и до края на април. Най-сладкият кленов сироп се добива през март, защото тогава дърветата са обсипани с листни пъпки, през деня температурата е над нулата, а нощем – под нулата.
Кленовият сироп е напълно свободен от мазнини и органичният продукт, макар и доста сладък, е диетичен продукт. Кленовият сироп е 100-процентова алтернатива на захарта във всичките ѝ приложения в готварството.
Технология на добиване на кленов сироп
Добиването на тази полезна и вкусна течност следва проста технология от незапомнени времена до ден днешен. В ствола на дървото се пробиват дупчици с диаметър 1.5 см и дълбочина 5 см. В тях се вкарват тръбички, по които се стича сладкият сок направо в нужните съдове. Този сок съдържа 96% вода.
За да се сгъсти така събраният кленов сок, той трябва да се изпари и в крайна сметка се получава същинският кленов сироп, като самото изпаряване изисква доста време. Важно е да отбележим, че към него не се добавя никаква захар, консерванти, оцветители и ароматизатори. Средно от 40 л кленов сок се получава около 1 л кленов сироп или мека кленова захар.
Състав на кленовия сироп
Полезният кленов сироп на практика не съдържа почти никакви мазнини. Вместо вредна захароза, той съдържа изработена от дървото сладка глюкоза и голямо количество полезни микроелементи.
В състава на кленовия сироп се откриват високи концентрации на фитохормони и в частност абсцисиева киселина. Кленов сироп клас С притежава по-малко витамини и минерали от А сиропа, защото сиропът А клас се извлича пръв, а след него се извлича и сиропът предназначен за производството на клас С.
Характерно за кленовия сироп с индекс А е, че не е толкова сладък и притежава подчертани диетични свойства. Като цяло кленовият сироп е много богат на калций, магнезий, желязо, натрий и витамини В1, В2, В6, С. Кленовият сироп е богат на минерали с природен произход като цинк, тиамин и калций и още много биологично активни съединения, които са изключително полезни за здравето ни.
Избор и съхранение на кленов сироп
Кленовият сироп от клас С е по-скъп от клас А. Когато избирате от магичната напитка, освен по цената е добре да се ръководите и от консистенцията и цвета. Вгледайте се в шишето – течността в него трябва да е полупрозрачна без никаква утайка и да има тъмно кехлибарен цвят.
Щом веднъж отворите бутилката с кленов сироп, задължително я съхранявайте добре затворена с капачката на прохладно място. За да се запазят качествата на сиропа, той задължително трябва да се дължи в хладилник. Цената на една бутилка кленов сироп (250 мл) от клас А е около 20-21 лв. Клас С достига до 50-60 лв.
Кулинарна употреба на кленовия сироп
Комбинацията между американски палачинки и кленов сироп е същинска класика. Добрата новина обаче е, че кленовият сироп може да се използва успешно, както в сладкиши, така и при солени ястия. Като заместител на захарта, кленовият сироп се използва в напитки и всички видове сладкарски изделия. В сравнение с клас А, клас С кленов сироп е доста по-сладък и се използва широко в готварството. С него се приготвят много сладкиши, палачинки, кексове, пайове и други.
Ползи от кленовия сироп
Натуралният кленов сироп е екологично чист продукт с доказано диетични свойства. Той се използва в диети за отслабване, за пречистване на организма и редуциране на телесното тегло. Сиропът от клен се счита за мощно и ефективно оздравително средство, А освен това той е много ефикасен за профилактика на рака, диабет и затлъстяването.
Учени са открили над 20 антиоксидантни съединения в кленовия сироп, които са ефективни за профилактика на рака и имат силни антибактериални свойства. В състава му са открити високи концентрации на фитохормони и в частност абсцисиева киселина, които вещества осигуряват естествена защита срещу диабет и метаболитен синдром. Антиоксидантите в кленовия сироп са важна част от здравословния начин на живот. Те неутрализират свободните радикали и защитават организма от опасното им действие.
Канадски учени категорично са доказали, че кленовият сироп е най-ефективен в борбата срещу растежа на ракови клетки в главния мозък, простатата, белите дробове в гърдата.
Освен тази важна функция кленовият сироп е обикнат от много диети за отслабване.
Редица проучвания през годините са доказали важността на кленовия сироп по отношение на поддържането на силна имунна система. В него има големи количества от така полезните цинк и манган, а липсата им в организма води до намаляване на броя на белите кръвни клетки, което значително отслабва имунната защита.
Смята се, че консумацията на кленовия сироп е изключително полезна за мъжката репродуктивна система. Цинкът в кленовия сироп влияе благоприятно върху здравето на простатната жлеза. Учените твърдят, че недостатъчният прием на важни минерали увеличава риска от рак на простатата. Ето защо мъжете задължително трябва да си набавят необходимите за тях минерали, а кленовият сироп е много вкусен начин да го направят.
Ползите от кленовия сироп не се изчерпват дотук. Той подпомага сърдечното здраве, отново благодарение на високите количества цинк в състава му. Наличието на цинк в кленовия сироп е отличен начин за предпазване на сърцето от опасни заболявания като атеросклероза, инсулт и други сърдечно-съдови инциденти. Цинкът предпазва и от вредното влияние на лошия холестерол.
Диета с кленов сироп
Оказва се, че кленовият сироп е главна и неизменна съставка в прословутата диета Master Cleanse (Лимонадена диета), която включва прясно изстискан лимонов сок, лют червен пипер, кленов сироп и вода.
Не една или две холивудски звезди, сред които и Бионсе, твърдят, че тази диета е направила чудеса с тялото им за сравнително кратък период от време. Диетата с кленов сироп бързо редуцира теглото, защото изчиства организма от пестициди и химични хранителни добавки.
Тази 7-10-дневна лимонова диета успешно отстранява токсините и стимулира храносмилателната система. По време на диетата се приемат натурални храни и вода и не се изисква гладуване. Позволени са плодове, зеленчуци и риба, домашно направена лимонада от 2 с.л. прясно изстискан лимонов сок, 30 мл филтрирана вода и 2 ч.л. органичен кленов сироп, 1 щипка канела и щипка лют червен пипер.
Вреди от кленов сироп
Макар и да носи редица ползи за здравето, кленовият сироп крие и някои рискове. Макар да съдържа важни хранителни вещества и незаменими антиоксиданти, той е с много високо съдържание на захар. Това означава, че не е полезен за диабетици и хора с прекомерно затлъстяване. Не бива да се консумира в прекалено големи дози, а умерено, за да могат да се извлекат максималните ползи от него.
Вижте още нашите предложения за вкусни рецепти с кленов сироп.
Коментари