Кленовият сироп е вид посладител, който се получава от захарния сироп. Има лек и ненатрапчив вкус. Кленовият сироп все още не е много популярен у нас, но той е отлична алтернатива на захарта и може да се ползва даже от хора, които страдат от диабет. Кленовият сироп бива основно три вида – светъл, кехлибар и тъмен.
Кленовият сироп се използва успешно в кулинарията. Американската комбинаация между палачинки и кленов сироп е истинска класика. Кленовият сироп може да се използва както в сладкиши, така и за солени ястия. Може да се използва като заместител на захарта.
Освен вкусна алтернатива на захарта, кленовият сироп е много полезен. Той се използва в диети за отслабване, помага за пречистване на организма, богат е на антиоксиданти, има антибактериални свойства и някои даже му приписват противоракови свойства. В кленовия сироп има много минерали и биологично активни съединения, които са полезни за здравето.
Когато избирате кленов сироп, трябва да се водите от не само от цената, но и от външния вид. Той трябва да е с тъмнокехлибарен цвят и без никаква утайка. Веднъж отворен, кленовият сироп трябва да се съхранява в хладилник.
Вижте някои идеи за рецепти с кленов сироп: Панирани банани с кленов сироп, Класическо суфле с кленов сироп и Плодов пунш с кленов сироп.
Коментари