Катък е традиционно за българската кухня ястие, което се прави в някои краища на страната. Истинският катък е изискан деликатес, която обаче може да се приготви само в края на август-началото на септември, когато млякото на овцете е най-гъсто.
За направата на истински катък ви трябва качествено овче прясно мляко и много, много, много търпение. Издоеното мляко се слага в подходящ съд, добавя се 1 ч.л. сол на литър мляко и се вари 3-4-5 часа на водна баня на много тих огън. Целта е част от водата на млякото да изври и то да придобие консистенцията на рядка майонеза, а вкусът му - на сирене.
След това катъкът се охлажда, оставя се около седмица да узрее, като се бърка от време на време. Слага се в буркани и се запечатва с восък. Добре е да се съхранява на сухо и студено място, за да запази уникалните си вкусови качества.
В някои краища на страната вместо катък приготвят крокмач, което е почти същото, с малката разлика, че към сгъстеното мляко се прибавя и сирене. В търговската мрежа се среща готов катък, който обаче няма нищо общо с оригиналния катък, произведен по автентична рецепта.
Катъкът, който продават по магазините, е направен от цедено кисело овче мляко, с добавено натрошено сирене, подправки и сталибилизатори.
Изпитани рецепти за приготвяне на домашен катък като този катък с печени чушки или нашия катък с тиквички, както и различни салати с катък, пълнени домати с катък и крокмач ще откриете на нашия сайт.
Коментари