Фондю е френска дума, която означава разтопен. Но самият процес на кулинарна обработка на продуктите по този специфичен начин идва от Швейцария.
През зимата, когато запасите привършвали, швейцарците имали стар кашкавал, вино и сухари. Те измислили технология, при което сиренето се разтопявало в комбинация с вино и топяли сухари в него.
Днес фондюто е съхранило традиционната рецепта, но има различни разновидности, които се състоят от разнообразни съставки.
За приготвянето на фондю е необходим специален съд, в който се разтопяват продуктите, и малки вилички с топлоизолиращи дръжки, за да не се опарите. Ако не искате да инвестирате в специален съд за фондю, използвайте тенджерка.
За да направите традиционно фондю, сложете тенджерата на котлона, налейте чаша и половина бяло сухо вино. Добавете в затопленото вино три чаши настърган кашкавал.
За да сгъстите фондюто, добавете три супени лъжици картофено брашно или в краен случай предварително запечено на тиган без мазнина бяло брашно. Добавете индийско орехче, ким и черен пипер. Топвайте във вкусната смес запечени парченца хляб.
Шоколадовото фондю е изискан десерт. Необходими са 200 грама шоколад, 100 грама кондензирано мляко, ягоди, праскови, ананас. Освен това – една супена лъжица ликьор или коняк.
Разчупете шоколада на парченца и го разтопете в тенджерка. Добавете ликьора и кондензираното мляко. Нарежете на парченца ананаса и прасковите, почистете ягодите от дръжките. Топвайте парченцата в топлия шоколад.
Можете да използвате както млечен, така и бял шоколад за приготвянето на сладко фондю. О още по-добре е, ако използвате смес от двата или го разделите на две части и дадете възможност на гостите ви да изберат кой вид шоколад да използват за топването на парченцата плодове. Този десерт е подходящ за всеки семеен празник.
Коментари