Малцина са чували, че думата мезе идва от ливанската кухня, където то може да служи не само за предястие, но и за основно ястие. Важното е да е приготвено по старите арабски традиции, по които продължават и днес да се смесват голямо разнообразие от подправки в едно и също ястие.
Сред най-разпространените ливански мезета е т. нар. Кафта, което представлява топло предястие от кайма, приготвено на фурна. Преди да разберем как се приготвя Кафта, трябва да споменем, че при нея няма как да не присъства рас ел ханут. Това е предварително направена смес от подправки, сред които куркума, канела, черен пипер, карамфил, кардамон, индийско орехче и др.
Тъй като трудно ще намерите по магазините тази типично арабска смес, можете да си я приготвите сами, като слагате по щипка от горепосочените подправки. Каймата може да бъде агнешка или телешка, но в никакъв случай свинска.
Така е поне според всички арабски рецепти за Кафта, а причината е, че пророкът Мохамед забранява консумацията на свинско месо. Също така при приготвянето на Кафта картофите, доматите и кредровите ядки могат и да не присъстват, но най-важното е правилното овкусяване с рас ел ханут. А ето и самата рецепта за Кафта:
Кафта (запечена кайма на фурна, поднасяна като мезе в арабските държави и най-вече в Ливан)
Необходими продукти: 750 г агнешка кайма, 200 г доматено пюре, 2 картофа, 2 глави кромид лук, 4 домата, 1 лимон, 1 с. л. масло, 70 г кедрови ядки, няколко стръка пресен магданоз и пресен кориандър, 2 с. л. рас ел ханут, 5 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва в купа със ситно нарязаният лук, кориандър и магданоз и се подправя с 2 с. л. зехтин, сол на вкус и рас ел ханут. Разбърква се много добре и се оставя да престои поне 30 минути, за да поеме всички подправки.
Тавата, в която ще печете каймата, се намазва с маслото и в нея се изсипва каймата. Пече се на предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 мин.
Отделно се приготвя сос от доматеното пюре, сока от лимона, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус. Оставя се да къкри на котлона за 10 минути при непрекъснато разбъркване.
Картофите се обелват, нарязват на шайби и запържват в мазнина. Подреждат се върху запечената кайма, а върху тях се слагат нарязаните на кръгчета домати, всичко се залива с доматения сос, поръсва се с ядките и се запича за още 15 минути отново в предварително загрята на 200 градуса фурна. Така приготвената Кафта е готова за сервиране.
Опитайте още: Бърз кофта кебап, Кофта Тажин, Арабски кебап, Източно предястие, Хумус с патладжан.
Коментари
намерих едно сайтче от което съм много доволен и искам да ви го споделя, тва е за който използва градски транспорт, ако имате кола не ви трябва :)
ако незнаете къде се намирате ще ви свърши работа, така че си заслужава да почерпите една бира ;)