Повечето модерни домакини си нямат и представа какво представлява петмезът, познат като маджун или рачел, но той е бил неразделна част от приготвянето на зимнината от нашите баби и майки и наистина усилията са си стрували.
Петмезът е вид сладко, което е лесно за приготвяне, а и полезно, ако разполагате със собствена екологично чиста продукция. Така цяла зима ще можете да консумирате истински плодове или зеленчуци и да се насладите на тяхната сладост.
Единственото нещо, което не бива да се забравя, е, че петмезите съдържат много захар, поради което трябва да се ограничавате с количествата. Ето 3 варианта за това как да си приготвите петмез:
1. Петмез от сини сливи, круши и тиква
Необходими продукти: 1 кг сини сливи, круши и тиква, 700 г захар, 3 г лимонена киселина, 1 ванилия, 80 г орехови ядки
Начин на приготвяне: Сливите се обезкостяват, а тиквата се нарязва на кубчета и се оставят във варов разтвор за 2 часа, след което се измиват хубаво. Обелените круши се нарязват също на кубчета и всички плодове се нареждат на пластове в тенджера, поръсват се със захарта и се заливат до половината с вода. Варят се, докато сиропът стане гъст, след което към тях се прибавят ядките, разтворената в малко вода киселина и ванилията.
2. Петмез от захарно цвекло
Необходими продукти: 2 големи глави захарно цвекло, 3 листа индрише, бяла пръст или пресята дървена пепел
Начин на приготвяне: Измитото захарно цвекло се остъргва, нарязва се на едро ренде, слага се в тава и се залива с вода. Вари се до омекване, прецежда се и полученият сок се пресича с пръста или пепелта и отново се прецежда. Тази смес се слага на котлона и ври, докато се сгъсти, след което към нея се прибавя индришето.
3. Петмез от сини сливи
Необходими продукти: 3 кг сини сливи
Начин на приготвяне: Измитите сливи се обезкостяват и се смилат. Сваряват се, докато се сгъстят, след което се изсипват върху дървена поставка, постлана с намазнена с олио хартия, и се изсушават на слънце или във фурна на слаба температура. Така полученият пестил се навива на руло и вече готов за консумация се прибира на проветриво и сухо място завит в хартия.
Коментари