За разлика от бабите ни, днес вероятно има много модерни и също така опитни домакини, които обаче не са и чували за това какво е петмез, камо ли как да го използват. В това няма нищо срамно или притеснително, човек се учи цял живот. Така казват мъдрите хора.
Преди да ви предложим няколко идеи за десерти с петмез, ще ви обясним и какво всъщност е това. Познат и като рачел или маджун, петмезът има турски произход (на турски е Pekmez) и представлява много сгъстен плодов сироп с високо съдържание на натурална захар. Може да се приготвя от грозде, от захарно цвекло, от сини сливи, тиква и какво ли още не, но към него не се добавя захар.
Петмезът е достатъчно сладък сам по себе си, което го прави и много подходящ за прилагането му в различни десерти, подходящи дори и за диабетици.
Ето и няколко конкретни предложения за сладки десерти с петмез.
Класически турски десерт с петмез от фурми
За приготвянето на този десерт, който изисква цялата ви съсредоточеност, но пък става буквално за 5 мин, са ви необходими 1 ч.ч. олио, 1 ч. ч. мляко, 1 ч.ч. петмез от фурми, 1 ½ ч.ч. брашно, 1 яйце и натрошени орехи за поръсване.
В купа се разбъркват петмезът, млякото и яйцето до получаване на еднородна смес. Олиото се запържва в тиган при непрекъснато бъркане, за да не се получат бучки. След около 1-2 минути към него се добавя и петмезената смес. Намалете котлона и продължавайте да бъркате до сгъстяване. Когато сместа стане достатъчно гъста, я разсипете в купички и ги украсете с натрошените орехи.
Бърз чийзкейк с рачел от тиква
За тази рецепта ще ви трябват 150 г какаови бисквити тип Закуска, 6 с.л. масло, 500 г крема сирене, 1 голяма кофичка заквасена сметана, 2 с.л. пудра захар, 250 г рачел от тиква и настърган шоколад за поръсване.
Натрошете бисквитите, смесете ги добре с разтопеното масло и с тази смес застелете дъното на форма за торта. Отделно разбъркайте добре всички останали съставки, изсипете получилият се крем върху блата, оформете добре, поръсете с настъргания шоколад и оставете за няколко часа в хладилника, за да може да се стегне.
Ливански кекс с петмез от рожков
За изпълнението на тази малко по-ексцентрична рецепта, ще ви трябва 290 г пълнозърнесто брашно, 250 г петмез от рожков ( бобово растение, характерно за Средиземноморието), 225 г кокосово масло, 20 г бакпулвер, 200 г ароматизиран черен чай, 1 ванилия, щипка сол, 2 с.л. сусамов тахан и сусам за поръсване.
В купа се смесват пресятото брашно, ванилията, солта и бакпулвера. Отделно се разтопява кокосовото масло заедно с петмеза, тахана и чая. Двете смеси се събират и се разбиват за няколко минути с миксер. Всичко се изсипва във форма за кекс, покрита с хартия за печене и се поръсва със сусама. Пече се около 50 мин на 170 °C или до набучването на клечка за зъби в кекса, която да излиза без следи от тесто. Това е!
Вижте също как се прави рачел, както и какво да подслаждаме със сироп от агаве.
Коментари