Сигурно се досещате, че Амарето е италианска дума, но ако не знаете италиански, ние ще ви подскажем, че тя произлиза от amaro, което в превод означава "горчив". И е съвсем логично да ви се стори странно, че може да се говори за десерти с нещо горчиво.
Тук обаче става въпрос за прочутия италиански ликьор Амарето, който има достатъчно подсладители в него, за да се превърне във всичко друго, но не и в горчиво питие.
По традиция ликьорът Амарето се приготвя или от бадеми или от кайсии, или и от двете. Поради характерния си вкус е много подходящ за добавка към мусове, кремове, торти, кексове и всякакви други сладки неща. Което ни наведе на мисълта да ви дадем 2 идеи за по-нестандартни и същевременно лесни за изпълнение амарето десерти.
Сладоледена торта с Амарето
Да си направите сами сладоледена торта не е никак трудно, както ще се убедите сами. За целта обаче ще са ви нужни 1 чаша кафе Еспресо, 50 мл ликьор Амарето, 24 бишкоти и кутия сладолед по ваш избор. Естествено, при желание можете дори и сладоледа да си направите сами, стига да разгледате конкретните рецепти за приготвяне на домашен сладолед на сайта ни.
Идеята е следната - смесете кафето с ликьора и в тази смес потапяйте бишкотите, които да ви служат за блатове, а в средата използвайте сладолед. Важно е да завършите със сладолед, а отгоре можете да украсите тортата по ваше желание и веднага да я сложите във фризера. Все пак е сладоледена!
Ще отворим една скоба на това място, за да вметнем, че по подобен начин можете да приготвяте и всякакви други сладкиши с ликьор Амарето. Можете вместо бишкоти да използвате и бисквити за торта, които да напоявате в кафе и ликьор, както и не е нужно да приготвяте сладоледена торта. Може и съвсем обикновена торта с крем по ваш избор. Ароматът на Амарето ще се усеща в каквито и рецепти да го използвате.
Лесен Амарето чийзкейк без печене
За тази рецепта няма да използваме ликьор Амарето, а готови италиански бисквити Амарети, които можете да намерите в повечето големи търговски вериги и то на достъпна цена. А най-хубавото е, че чийзкейкът, който ще ви предложим, е не само много вкусен и лесен за приготвяне, но не налага и печене.
За изпълнение на рецептата ще са ви необходими около 150 г бисквити Амарети, 500 г крема сирене (можете да използвате и Маскарпоне или Филаделфия), 250 г заквасена сметана, 150 г бял шоколад, 70 г масло и 50 г обелени бадеми.
За блата на чийзкейка трябва само да натрошите бисквитите и бадемите и да ги смесите хубаво с предварително оставеното да се отпусне масло. Изсипете сместа върху дъното на торта за печене и се заемете с приготвянето на крема, който се получава от разтопения шоколад и смесените сметана и крема сирене.
Не ви препоръчваме да добавяте и захар, защото шоколадът и самите бисквити са достатъчно сладки, но ако държите, можете да добавите и малко кафява захар. Изсипете крема върху блата и заравнете добре. За украса можете да използвате филирани бадеми, бисквити Амарети или настърган бял шоколад.
Най-важното е след като сте готови да приберете чийзкейка в хладилника и да го консумирате едва след като се е охладил добре (минимум 8 часа). А надали има по-подходящо питие към вашия чийзкейк от чаша Амарето.
Ако търсите още идеи за десерти с амарето, погледнете и нашето предложение за Сладкиш Тирамису с Амарето и Бадемова торта с Амарето и боровинки.
Коментари