Не е необходимо в десертите да има яйца, за да се получат вкусни и леки. Лесно можете да приготвите десерти и без да използвате яйца.
Много вкусен десерт са кошничките с ябълкова плънка, които се приготвят без яйца.
Необходими продукти: 400 грама извара, 2 чаена чаши брашно, 1 чаша грис, 1 чаша захар, 3 големи ябълки, 3 супени лъжици прясно мляко, 4 супени лъжици масло, щипка канела, щипка сол.
Начин на приготвяне: За да се приготви тестото, се смесва изварата, грисът, половината захар, половината брашно и солта. В тази смес се добавя омекналото масло и млякото. Тестото се замесва с ръце, докато не стане еластично.
Ябълките се нарязват на парченца, смесват се с канелата и останалата част от захарта. Тестото се разделя на 12 части, от всяка се оформя топче и се разточва така, че да се получи кръг с дебелина половин сантиметър.
Ако формите за печене на кошнички са от силикон, не се мажат с мазнина, но ако са метални, задължително е да се намажат с олио. Тестото се слага във формичките и се маха излишното тесто, което стърчи от краищата. Във всяка кошничка се слага ябълкова плънка. Пекат се 25 минути на 180 градуса.
Кексът с лимонова кора се прави също без яйца.
Необходими продукти: 1 чаша грис, 1 чаша и половина брашно, 1 чаена лъжичка сода, сока на половин лимон, настърганата кора от един лимон или портокал, половин чаша захар, 100 грама масло, 100 грама стафиди, 1 чаша кисело мляко, олио за мазане на формата.
Начин на приготвяне: Стафидите се накисват в топла вода за 2 часа. Отцеждат се. В това време се смесват всички сухи съставки заедно с лимоновата кора. Добавя се маслото и се омесва тесто, което прилича на трохи.
Добавя се по малко от киселото мляко, сокът на лимона и набъбналите стафиди. Всичко се разбърква добре и се излива във форма, намазана с масло. Пече се 40 минути на 180 градуса.
Панираните банани също се приготвят без яйца. Това е популярен източен десерт.
Необходими продукти: 2 банана, може да са покрити и с петна, половин чаша брашно – по възможност оризово, половин чаена лъжичка сода, малко вода и олио.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва със содата и водата до консистенцията на сметана. Бананите се разрязват на дълго и след това напряко, за да се получат по четири парчета. Всяко парче се топва в панировката и се запържва от двете страни, отцежда се на салфетка и се сервира.
Коментари