Постните десерти без яйца и мляко са особено актуални по време на постите. Те обаче са начин не само да се храним разнообразно по време на пост, както и за болни хора, поддържащи необходима диета, но и избор без алтернатива за всички, които търсят начини да се хранят здравословно.
Алтернативно продукти, с които да се заменят яйцата и млякото
Яйцата, млякото и млечните продукти са извън набора от хранителни варианти по време на диета по някакъв повод. Могат да се заменят с диетични варианти.
Кравето мляко в десертите може да бъде заместено от соево, кокосово, бадемово, овесено, оризово. Сметаната има растителна кокосова или соева алтернатива, а яйцата се заменят успешно с плодови пюрета.
При търсенето на алтернатива трябва да се следи съдържанието на протеин или калций, които са основни съставки в тези продукти.
Идеи за постни десерти без яйца и мляко, които може да приготвяте, ако искате по-здравослова алтернатива на стандартните бабини сладкиши.
Сред продуктите, които влизат в постните десерти без яйца и млечни, са овесени ядки, смлени на брашно ядки като бадемово брашно, ябълково пюре вместо яйца, банани на пюре, хуск, натурален петмез или сироп от агаве за подсладител, кокосово масло вместо краве. Има много вкусни и полезни продукти, с които може да приготвите постни десерти и веган сладкиши.
Сурови мъфини с орехи и шоколад
Продукти за мъфините
100 г орехи
80 г фурми
30 грама
Продукти за заливката с шоколад
45 г кокосово или какаово масло
20 г какао
20 г разтопен шоколад, който може да се замени от сироп от фурми
Приготвяне на мъфините
Орехите се пускат в блендер, но за кратко, за да станат на малки парченца, а не на брашно. След това в блендера се слагат фурмите и после се смесват с орехите. Добавя се маслото и се омесва добре. Сместа се разпределя във формички за мъфини и се оставят в хладилника да стегнат.
Приготвяне на заливката
Какаовото масло се разтопява на водна баня. Добавя се какаото, подслажда се с шоколада и се разбърква добре. Стегналите формички се заливат със сместа и отново се оставят да стегнат.
Постен шоколадов десерт
Необходими продукти:
1 и ½ чаша брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. бял оцет
¼ ч.ч. какао на прах
1 чаена лъжичка хлебна сода
½ ч.ч. олио
1 ч.л. екстракт от винилия
Начин на приготвяне:
В купа се пресява брашното и се добавя содата. След това се добавя захарта и какаото. По малко се сипват оцета, олиото и водата. Бърка се до гладко тесто, което се изсипва в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Може по желание да се добавят и ядки към тестото.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 °C до суха клечка. След изстиване на постния сладкиш може да се поръси с пудра захар.
Опитай и нашия кекс без яйца и мляко или тези торти без мляко и яйца.
Коментари