Месото от дивеч се характеризира с по-особени и отличаващи се вкусови и ароматни качества. Най-често рецепти с дивечово месо се срещат от глиган, див заек, сърна, елен и други.
Характерни особености на месото от дивеч
Месото на дивите животни е по-стегнато и жилаво заради богатството на мускулни влакна, тъй като дивите животни се движат повече в откритите пространства и това повишава мускулната маса при тях.
Дивечовото месо е много по-чисто от това на животни, отглеждани масово във ферми, защото животните на свобода се хранят само с природни храни. Жълъдите, корените, горските плодове, билките и охлювите, които са обикновената храна на дивеча, им дават различно енергийно зараждане от изкуствените смеси, с които се хранят животните в стопанствата.
Месото от дивеч съдържа антиоксиданти, фосфор и съвсем малко калории. То не вреди на кръвното налягане, не вдига холестерола и не качва килограми. Ястията с дивечово месо са сочни, вкусни и питателни.
Единственото предизвикателство пред обработката на месото на дивите животни е в премахване на характерната миризма на дивеча, която е по-силна и неприятна за някои хора. За премахването на характерния мирис трябва да се накисне месото във вода и оцет. Друг вариант е да престои в марината, която също отстранява особената миризма и я заменя с тази на билките, които участват в ароматния букет на маринатата.
След като месото е обработено предварително, то може да се приготви по различни рецепти. Месото на дивите животни е вкусно както готвено, така и печено или пържено. Особено ценно е преработено или консервирано във вид на мезета за различни видове алкохол. Ще се спрем на някои идеи за мезета от еленско месо.
Мезета от месо на елен или сърна
Елените и сърните са един от най-ценния дивеч. Месото им е високо ценено заради съдържанието на антиоксиданти, витамини от група В - В6 и В12, ниацини и рибофлавин, протеин и желязо. То съдържа съвсем малко мазнини и калории. Отлично е на вкус като младото телешко и с него се приготвят питателни и вкусни мезета.
Пастърма от сърнешки или еленски бут
Необходими продукти: месо от бута на сърната или елена, около 3-4 килограма, сол, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, розмарин
Приготвяне:
Месото се измива и подсушава с кърпа. Реже се на едри, тънки парчета (около 5 см дебелина). Осоляват се много добре. Трябва да престоят в хладилник или на студено място едно денонощие. Всяко от парчетата се поръсва добре с останалите подправки, нанизва се на връв и се окачва да съхне. Мястото трябва да бъде задължително на сухо и силно проветриво място. След около 10 дни е готово за консумиране.
Кюфтета от еленско или сърнешко месо
Кюфтетата от еленско са чудесни мезета за червено вино или бира. Могат да се консумират и като самостоятелно ястие, най-често с гарнитура.
Необходими продукти: 1 кг месо от елен или сърна, 1 глава кромид лук, 3 главички пресен чесън или 3 скилидки сух, 3 люти чушки или същото количество изсушени на прах, 1 с.л. размекнато краве масло, около 50 мл сухо бяло вино, 2 с.л. оцет, 1 с.л. чубрица, сол на вкус
Приготвяне:
Месото се слага във вода, в която са прибавени двете лъжици оцет и престоява около 6 часа в хладилник или на хладно място, за да се премахне миризмата на дивеч. След това месото от подсушава, смила се на кайма заедно с лютите чушки или се добавят стрити на прах. Към каймата се добавят солта, чубрицата и маслото и се размесва добре.
Каймата от дивеч престоява в хладилник едно денонощие. След това се омесва с виното и отново престоява 5-6 часа. Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се добавят към каймата. Оформят се кюфтета и се пекат на скара или в жарта.
Може каймата да се направи смес - от 750 грама дивечово месо и 250 грама свинско месо. В такъв случай масло не се добавя, свинското дава мазнината на каймата.
Коментари