Ние, българите, обичаме да си угаждаме и затова много често обичаме да си похапваме мезета.
Но как да поднесем красиви плата с мезета на своите гости и любими хора?
Ето няколко идеи, които задължително изпробвайте или ги променете спрямо вашия вкус и въображение. Направата на плата с мезета е изключително лесна и единственото, което се изисква от вас, е да дадете воля на въображението си.
Ще са ви нужни:
100 грама шунка
100 грама кашкавал
100 грама маслини
100 грама прошуто
100 грама филе Елена
Нарязваме всичко на тънки парчета (с изключение на маслините и прошутото, тях ги режем на малки кубчета). Поставяме едно върху друго шунката и кашкавала, завиваме ги на фуния и ги редим по чинията. Между и върху тях увиваме по същия начин филе Елена и ги редим. Поръсваме с прошутото и маслините и се наслаждаваме на компанията.
Използвайки продуктите по-горе, можете да ги подредите и под формата на цветя.
Много ефектно се получава, когато фунийките с шунка напълним със салата, например сруска салата или Снежанка.
За детски рожден ден можете да им създадете настроение на мъничетата, като им създадете малки красиви калинки. За направата им са ви нужни няколко чери домата и маслини. Чери доматите се режат на две, върху тях се рендосват много малко маслини (за черните им петънца), главата създаваме от половин маслинка. Всичко може да се убоде на клечка за зъби или шишче.
Важното при подредбата на платото с мезета е всичко да е подредено симетрично, а не хаотично (това, което е от едната страна, трябва да е и от другата). Продуктите, нарязани не твърде големи, а подходящи за една хапка.
За красиви плата подреждате всичко по цвят - започнете първо от единия вид салам, след това другия и така нататък.
Ако на елипсовидна или кръгла чиния поставим лист маруля и върху тях наредим мезето - всичко ще изглежда много ефектно и свежо.
Просто се отдайте на въображението си. А в галерията може да видите още вкусни идеи за мезета и плата, които ще заситят погледа и апетита ви.
Коментари