Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-вкусните турски разядки

Най-вкусните турски разядки

Лещени кюфтенца
Снимка: ozanerdogan83 / pixabay.com

Кулинарното изкуство предлага множество деликатеси, които са наслада за небцето и са много търсени от всички ценители на добрия вкус. Сред тях особено място заемат разядките.

В най-общ смисъл това са предястия от всякакъв тип - гъсти сосове, лютеница, пюрирани и пастообразни смеси, хапки, салати, смеси от зеленчуци, ядки, подправки и мазнини. Те често се поднасят като заливки и включват млечни продукти и местни подправки, характерни за съответния регион или държава.

Турските разядки предизвикват интереса у нас, тъй като в нашата кухня са привнесени много турски ястия и вкусовите ни предпочитания са много сходни с тези на турския народ. Най-вкусните и предпочитани турски разядки са следните.

Хайдари

Турско хайдари

Хайдари е лека разядка на основата на цедено мляко и чесън, подходяща за топлите летни дни и е традиционна за турската кухня. Напомня за българския катък, но в турския вариант са включени други подправки като изсушен джоджен, копър, червен пипер и чесън, което придава пикантен вкус на тази лека храна.

Продуктите, от които се забърква са:

Цедено кисело мляко - 500 г

Краве сирене - 150 г

Масло- 50 г, което трябва да се разтопи на котлона

Сух джоджен - 2 с.л.

Копър - с.л.

Сол - 1 ч.л.

Червен пипер- 1 ч.л.

Чесън - 3 скилидки

Всички съставки се смесват и разбъркват, а червеният пипер се поръчва накрая. Разядката е вкусна с препечени филийки или тънки питки. Може да се нареже прясна краставица или морков на ленти и да се топи в разядката.

Мухлама

Мухлама
Снимка: Yordanka Kovacheva

Тази разядка се готви и затова може да се ползва не само като предястие, но и като основно ядене, гарнирана със салата.

В голям тиган се разтопяват 50 г масло. В него се добавят 4 лъжици царевично брашно и се запържва 3-4 минути. Към запърженото брашно се наливат 350 мл вода, 1/3 ч.л. сол и се оставя да ври, докато се сгъсти.

Предварително се настъргват 150-200 г кашкавал и той се слага към сгъстената смес, като се обърква, за да се смеси. Кашкавалът трябва да се разтопи и да се получи еднородна смес.

Мухлама може да се консумира както топла, така и студена, и в двата варианта вкусът е уникален. Може да се поръси с канела, както я поднасят в Турция, нашите вкусови рецептори обаче ще оценят по-добре чистият вариант.

Чимен

Дип със сирене и домати

Чименът е пикантна разядка за вегетарианци. Подходяща е за сандвичи- хапки, с добавени маслини, сирене или в чист вариант като мезе за алкохолни напитки.

Съставките, които се смесват в нея са:

3-4 с.л. пюре от домати

3-4 с.л. пюре от чушки

12-13 скилидки смачкан чесън

100 г натрошено сирене

250 г фино смлени орехи

4 с.л. зехтин или олио

1-2 с.л. сминдух

Сол на вкус

Галета по желание, за да стане по-гъста. Смесените продуктите имат консистенция на паста, която се маже на филийка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest