Нахутът е една от първите култивирани култури от семейство Бобови. Най-често се отглежда в арабските страни и Турция, защото е топлолюбиво растение, но всъщност се оказва, че издържа и на по-екстремни условия.
В суров вид е познат под това наименование, но в печен се среща често и като леблебия.
За приготвянето на нахут под формата на пюре или супа например, ще е необходимо да се накисне във вода за около 12 до 24 часа, в зависимост от големината на зърната.
Нахутът е силно въглехидратна култура, но за сметка на това е изкючително полезна и вкусна. Богата на белтъчини култура, която доставя необходимата енергия на тялото. Съдържа витамин Е и цинк, които укрепват имунната система и подпомагат за добрия вид на кожата.
Що се отнася до мазнините в нахута - те са в пъти по-малко, отколкото при ядките като орехи и фъстъци например.
Най-често срещан е нахут под формата на разядки, защото е приятен на вкус, особено намазан върху препечен хляб. А най-популярната разядка с нахут е пюрето, известно като хумус.
Основните съставки за тази невероятна разядка са нахут, лимонов сок, зехтин и сусамов тахан, като към тях могат да се добавят различни подправки, в зависимост от вкуса на този който го приготвя.
Това обаче не единствената разядка с нахут, която можем да си направим с тази бобова култура. Ето още няколко вкусни идеи.
Арабска разядка с нахут
На външен вид прилича на кьопоолу, но с по-гладка консистенция. За направата му е необходим нахут, магданоз, тахан, зехтин, малко чесън, черен пипер, червен пипер и лимонов сок. За да се приготви разядката, нахутът трябва да е мек, което означава, че трябва да се накисне от предната вечер във вода. След като е готов, всички продукти се смесват в купа, пасираме и накрая оставяме разядката в хладилника за половин час, за да се охлади.
Мухамара с нахут
Оотново е арабска разядка, за която са необходими нахут, чушки, орехови ядки, чесън, зехтин, лимонов сок. Допълнителните две съставки на тази разядка за малко канела и пресен сок от нар. Отново, както при хумуса, всичко се пасира в купа и се оставя да се охлади.
Патладжанена разядка с нахут
Третата идея за вкусна разядка се приготвя с нахут, патладжан, тахан, чесън, лимон, зехтин, магданоз. Подправките към него са къри, кимион, чили и сол. Приготвя се както предните предложения за разядки с нахут.
Вижте още:
- Колко време се вари нахут;
- Защо да похапваме по-често печен нахут
Коментари