Всички знаят, че лещата е много полезна и вкусна. Тя е традиционен продукт за българската и турската кухня. Каквото и да правите, както и да се храните, никак не е лоша идея да включвате задължително в седмичното си меню салата с леща или леща яхния поне 1-2 пъти.
Тази обикновена храна може би остава недооценена от гледна точна на хранителната ѝ стойност. Лещата се счита за изключително добър източник на растителен протеин.
Приготвянето на разядки с леща е бързо и лесно, а тези идеи могат много да разнообразят менюто ви. Ето няколко апетитни идеи за разядки с леща.
Хумус с леща
Необходими продукти: 300 г червена леща, 20 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 2 с.л. сусамов тахан, сок от 1/2 лимон, сол, черен и червен лют пипер
Начин на приготвяне: Лещата се сварява за около 10 минути, охлажда се и се отцежда от водата. Слага се в блендер, добавя се зехтина, скилидките чесън, сусамовия тахан и сока от лимон. Хумусът с леща се овкусява се със сол и пипер и се смила до получаване на хомогенна маса.
Разядка с леща и маслини
Необходими продукти: 100 г леща, 250 г зелени маслини без костилки, 50 г бадеми, 1 червена чушка, 1 скилидка чесън, 5 стръка копър, 5 с. л. зехтин, 1/2 ч. л. сол, сок от лимон на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява за 25 минути, охлажда се и се отцежда от водата. Бадемите се блендират заедно с чесъна. Добавят се маслините и чушката, налива се половината зехтин и отново се блендират, до получаването на хомогенизирана смес. Получената смес се сипва в купа, добавя се сварената леща, поръсва се наситненият копър, налива се останалият зехтин, посолява се и се овкусява с лимоновия сок. Намачква се добре разядката с леща и маслини.
Основна рецепта за разядка с леща
Необходими продукти: 250 грама кафява леща, 700 мл бульон с подправки, 4 супени лъжици зехтин, 3 скилидки чесън, сок от половин лимон, черен пипер, сол на вкус, червен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: Лещата се сварява и се оставя да се охлади. Охладената леща се поставя в блендер, добавя се зехтина, чесъна, солта, черен пипер и магданоз. Блендира се до получаване на пастет от леща.
Разядка с червена леща и сушени домати
Необходими продукти: 1 ч.ч. червена леща, 100 г сушени домати от буркан в олио с билки, 100 г обезкостени черни маслини, 100 г орехи, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. сок от лтмон, 1 скилидка чесън, сол
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява за около 10 минути, охлажда се и се отцежда от водата. Орехите се запичат на сух тиган. В блендер се смилат доматите, маслините, орехите, чесън и зехтин. Добавя се червената леща и подправките и се смила до гладкост.
Разядка с леща и зелени маслини
Необходими продукти: 300 г червена леща, 20 бр. обезкостени зелени маслини, 4 скилидки чесън, 80 мл зехтин, 40 г сусамов тахан, 1 бр. лимон, 30 г шамфъстъци накълцани, 1 щипка смлян кимион
Начин на приготвяне: Лещата се сварява в подсолена вода. Маслините се нарязват, като се заделят няколко маслини за украса. Чесънът се наситнява. Лещата, чесънът, нарязаните маслини, сусамовият тахан и половината зехтин се блендират, като се овкусява със сол и черен пипер. Според вкуса може да се добави към разядка с леща и зелени маслини останалото маслиново масло.
Сервирайте апетитните разядка с леща, като полеете със струйка зехтин, и похапвайте разядки от леща с различни хлебчета.
Вижте още:
Коментари