Оранжевата леща е продукт, изключително подходящ за супи и най-вече – крем супи. Тя е по-дребна от познатата ни леща, но също като нея радва с апетитен вкус. Няма люспи и се вари много по-бързо. Ето няколко лесни и апетитни рецепти, които може да си приготвите с оранжевата леща:
Оранжева леща-къри
Необходими продукти: 250 г оранжева леща, 500 мл зеленчуков бульон, 1/2 ч. л. куркума, 2-3 с.л. краве масло или олио, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. смлян кориандър, 400 г консервирани домати, 125 мл кокосово мляко, смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Лещата се измива добре и се поставя в тенджера. Добавят се бульонът, заедно с куркумата. Когато кипне, огънят се намалява и се вари 15 минути с похлупен капак до пълното омекване на лещата.
Лукът се задушава в тиган за 4-5 минути. Прибавят му се чесънът, кимионът и кориандърът. Запържват се за 2-3 минути при постоянно разбъркване.
Лукът и доматите се прибавят към лещата. Вари се около 15 минути на среден огън при периодично разбъркване. В края се прибавя и кокосовото мляко. Подправя се със смлян черен пипер.
Кюфтета от оранжева леща и чушки
Необходими продукти: сол, 2-3 с.л. олио за пържене, черен пипер, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 250 г леща, 1 голяма глава лук, 4 печени червени чушки
Начин на приготвяне: Лещата се сварява. Лукът и чушките се нарязват на ситно. Смесват се с лещата, яйцето, брашното, сол и черен пипер на вкус. От получената смес се оформят кюфтета, които се сплескват и изпържват в малко мазнина.
Супа с оранжева леща
Необходими продукти: 300 г оранжева леща, 1 глава лук, 1 морков, 1 скилидка чесън, 1 с.л. къри, 3 с.л. олио, прясна мащерка
Начин на приготвяне: Лукът, морковът и чесънът се нарязват на ситно. Задушават се добре и се подправят с кърито. Добавя се лещата и гореща вода, която покрива 2 см над продуктите. Оставя се да къкри 15 минути на слаб огън. Когато е готова, се посолява на вкус и се пасира. Сервира се в купички с клонче мащерка.
Салата с оранжева леща
Необходими продукти: Оранжева леща, лук, домати, оцет, зехтин, черен пипер, червен пипер, сол
Начин на приготвяне: Лещата се сварява добре и се отцежда от водата. Лукът се нарязва на ситно и се смесва с почистените от семена и нарязани на дребно домати. Към тях се прибавя лещата, която се подправя със зехтина, оцета, червения и черния пипер и солта на вкус. Оставя се за кратко в хладилника, преди да се сервира.
Коментари