Всеки обича да консумира пресен хляб. Но какво да правим със стария?
Старият хляб може да се използва за приготвяне на редица различни храни. Например старият хляб е много удобен при направата на домашни кюфтета или шницели.
Също така могат да се приготвят и пържени филийки от стар хляб. Разбиват се яйца и се добавя малко прясно мляко. Хлябът се потапя в яйцата и се пържи в загрято олио. Обикновено за две разбити яйца се добавя ½ чаена чаша прясно мляко.
Попара може да си направите като натрошите хляба. Разтопява се масло и към него се добавя натрошеният хляб, да се запържи малко. Добавя се малко вода и бучки сирене. Разбърква се, докато сиренето се разтопи малко.
Друга идея е да приготвите Омлет със стар хляб - в разтопено масло се натрошава хляб и се запържва. Добавя се нарязани наденички или кренвирши. Отделно се разбиват яйца и прясно мляко. Добавят се към хляба. Пържи се и от двете страни. Накрая може да се настърже и малко кашкавал.
Ето и нещо друго, което може да се направи със- или от стария хляб. Кората на стария хляб се отделят и се слагат в дълбока купа. Залива се с вода, колкото да ги покрие. Оставя се накиснато така за 5 минути. След това се изцеждат внимателно.
Отделно в купичка кисело мляко се слага една шепа счукани орехи, 3 скилидки счукан чесън и малко сол. Разбърква се и се изсипва тази смес върху хляба. В разтопено масло се добавя една лъжица доматено пюре и червен пипер. След като се запържат, се залива отгоре първата смес.
Коментари