Може да ви се струва доста позната ситуацията да сте се снабдили с повече хляб, отколкото реално консумирате. Стига да не го замразите, то ако не измислите варианти за употребата му, той ще мухляса и ще стане негоден дори да го предложите и на домашните си любимци.
Това е причината тук да ви дадем няколко идеи как можете да оползотворите стара хляб - с уточнението, че той може да е сух, но не и мухлясал.
1. Вкусна попара
Не си мислете, че попарата, която се предлага само на малки деца, е отживелица. Както и че трябва да се приготвя единствено от сухари. Нищо подобно. Можете да приготвите попара както на възрастните си баба и дядо, на които дъвкателните им функции са затруднени, така и на вашите тийнейджъри, които са били на поредното затягане на брекетите им. Последните може и да възроптаят, но бързо ще установят, че това е една от най-питателните и вкусни храни, които вероятно са "позабравили". А може и никога да не са пробвали.
2. Домашни крутони
От какво мислите, че се правят крутоните, за които даваме излишни пари? От стар хляб. Нарежете филийките хляб на кубчета, изсипете ги в купа, добавете риган или други подправки по ваш избор, както и зехтин. Разбъркайте, изсипете всичко в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете в загрята на около 220 градуса фурна, докато придобият златист цвят. Можете да ги използвате както за добавка към зелени салати, така и поднесени с различни по съставки кремсупи.
3. Пържени филийки
Използвайте стария хляб за закуска, защото пържените филийки, които познаваме от детството си, се приготвят именно от по-стар хляб. Знаете процедурата - просто овалвате филийките в разбити яйца и малко прясно мляко и ги изпържвате до златисто.
4. Пица от стар хляб
А защо не вкусна домашна пица? Вместо да приготвяте тесто за пица, просто изрежете коричките на стария хляб и ги потопете в смес от доматено пюре и зехтин. Подредете ги в тава, запечете ги леко в предварително загрята на 180°C фурна и после наредете върху изпеченото "тесто" обичайните продукти, които бихте сложили върху любимата си пица. Със същата сила може да приготвите и баница от стар хляб за закуска.
5. Стар хляб като помощник за оправяне на манджи
Сигурно сте чували, че стар хляб се добавя и към каймата за кюфтетата. Знаете ли обаче, че той е чудесно средство, с което да премахнете излишната течност или мазнина от някое ястие, което вече сте приготвили, но ви се струва прекалено "воднисто". Сложете в края на тенджерата/ тавата или тигана, в който сте приготвяли въпросната гозба, къшей стар хляб и веднага ще видите как течността ще бъде попита - от иначе ненужния твърд хляб.
Коментари