Лесно можете сами да си направите крутони, които можете да използвате за приготвянето на кремсупи, а също така и на някои салати.
За приготвянето на крутони е подходящ всеки хляб, дори стария. Няма значение дали е бял или ръжен. Важното е да не е плесенясал.
Хлябът се нарязва на малки кубчета. Разпределят се в тава и се напръскват с малко зехтин или олио, след което се разбъркват. Ако искате напълно диетични сухари, не ги пръскайте с мазнина.
За да станат златисти и хрускави крутоните, докато режете хляба, загрейте фурната на 180 градуса. Поставете тавата с крутоните във фурната.
След пет минути, когато цветът им се промени, изключете фурната и оставете крутоните да се доизсушат окончателно, докато тя изстива.
Можете да приготвите крутони с различни подправки, за да обогатите вкуса на супата, ястието или салатата, в които ще ги добавяте.
Крутоните са много вкусни, ако са приготвени със съвсем малко мазнина и сол. Те вървят идеално с бира и са перфектен заместител на пуканките пред телевизора.
Можете да направите крутони и в тиган. Нарежете на кубчета хляба и го запържете на тефлонов тиган или в обикновен тиган с малко мазнина.
Крутони с масло се приготвят от 200 грама хляб, половин чаена чаша прясно мляко, 2 супени лъжици масло, сол на вкус. Хлябът се нарязва на кубчета.
Кубчетата се топват в подсоленото прясно мляко и се запържват при постоянно бъркане от всички страни в масло до образуване на златиста коричка.
Ако имате готови крутони под ръка, не се колебайте да си приготвите:
- или вкусна супа от броколи;
Коментари