Истинските месни шницели не се правят от кайма, а от цяло парче месо, което се начуква като тънка пържола. Шницелите са любими от векове и са сред основните ястия в европейската кухня.
Един от най-известните шницели е виенският шницел. Този вечен специалитет може да се приготви от различни видове месо – пилешко, телешко, пуешко.
Шницелът от кайма не е силно разпространен в европейската кухня. Възможна е направата и на шницел от ситно нарязани зеленчуци, които се оформят като кюфте и се панират в яйце и галета.
За качеството на приготвените шницели е много важно месото, което използвате. Най-вкусни стават шницелите, приготвени от месо от телешки бут или от прясно телешко бонфиле. Вкусни стават и шницелите, приготвени от пилешки или пуешки гърди.
Шницелите се различават не само по вида на използваното месо, но и по метода на паниране. Класически метод за паниране на шницели е френският, при който месото се овалва, първо, в брашно, после в яйце, и се пържи, и виенският – месото се овалва в брашно, после в яйце, после в галета и се пържи в сгорещена мазнина.
В панировката за шницели може да се добавят сусам или подправки по вкус. Друг метод за паниране е да се оваля месото в брашно, да се потопи в смес от сурово яйце и една супена лъжица олио, да се посоли и да се потопи в галета. Панировката се притиска с нож към месото, отново се топва в яйцето и отново в галетата.
В зехтин се добавя малко лимонов сок, сол и черен пипер и се разбива на пяна с вилица. Месото се панира в брашно, потапя се в зехтиновата смес и след това отново в брашно, след което се запържва в сгорещена мазнина.
Много интересен вкус се получава, ако преди панирането потопите месото в смес от яйце и горчица. Готовите шницели се поръсват с пресен лимонов сок. Затова шницелите винаги се сервират с половинка или четвъртинка лимон.
Вижте още съвети кое месо е за шницели, както и още съвети за направа на класически шницели.
Коментари