Така любимият шницел е традиционно европейско ястие, което се приготвя от месо или кайма, след което се панира и пържи в маслена баня. Това превъзходно ястие заема почетно място в кулинарния свят, заради своите ценни вкусови качества.
Най-известен е виенският шницел, който се приготвя от телешко месо, а панировката му включва брашно, яйце и галета. Както и да е приготвен, то едно е сигурно – той представлява вкусно засищащо ястие, носещо носталгията от детството.
За да си осигурите максимално преживяване от храненето с апетитни шницели, то задължително трябва да си приготвите сос, с който да завършите визията на ястието. Ето ви няколко подходящи сосове за шницели!
Традиционен доматен сос с босилек
За рецептата са ви необходими ½ кг домати, 2 с. л. зехтин, около 2-3 скилидки чесън, 2 глави лук, 200 мл бяло вино, 1 дафинов лист, ½ к.л. майорана, няколко щипки босилек, сол и черен пипер на вкус.
Първо измивате, а след това минавате доматите на ренде, като целта е да премахнете люспите. След това обелвате чесъна и лука, като и тях настъргвате на рендето. Загрявате зехтина в тиган, след което добавяте към него лук и чесън. Запържвате ги за около 15 минути и добавяте всички подправки. Поднасяте доматения сос към шницелите.
Доматен сос с масло
За него са ви необходими около 350 мл доматено пюре, 600 мл бульон, 100 г масло, 20 г захар, черен пипер и сол на вкус, 100 мл бяло вино и около 3 скилидки чесън.
В тенджера поставяте бульона заедно с доматеното пюре. Варете ги заедно на слаб огън, докато не получите гъста смес. Добавете маслото, захарта, черния пипер, чесъна и бялото вино. Оставете съставките заедно на котлона за около 15 минутки и след това го изключете. Сервирайте този вкусен сос за шницели топъл или студен.
Гъбен сос
Необходими са ви 250 г гъби, 30 г масло, черен пипер, 1 глава лук, сол, магданоз на вкус. Нарежете лука и го задушете в маслото. Добавете към него нарязаните гъби и продължете да задушавате. По желание може да добавите към соса за шницели и готварска сметана, за по-течна консистенция. Овкусете с черен пипер и сол. Щом продуктите омекнат добре, отстранете от огъня. Поднесете гъбения сос с прясно скълцан магданоз.
Вижте също и нашите вкусни идеи за шницели, а именно:
Коментари