Кюфтенцата са любима храна на малки и големи. За да станат вкусни, те трябва да са направени от качествена кайма и да са добре овкусени с подправки за кюфтета. Сосът към кюфтенцата също е от голямо значение. В тази статия ще ви предложим няколко вкусни идеи за сосове, подходящи за кюфтенца, които ще ви впечатлят.
Лютив сос с портокалов сок
Необходими продукти: 1/5 ч.ч. кетчуп, 1 портокал (сок), 1/4 ч.л. лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. горчица, 2 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. захар
Начин на приготвяне: Смесете портокаловия сок, захарта, нишестето и ябълковия оцет, разбъркайте, докато захарта се разтвори. Отделно смесете кетчупа, соевия сос, лютия червен пипер и горчицата. Прибавете всичко в тиган с дебело дъно. Гответе на умерен огън, като разбърквате. След около 5 минути, или щом сосът се сгъсти, го отстранете от печката. В готовия сос можете да добавите и настъргана портокалова кора, получавате много вкусен сладко-кисел сос с цитрусов аромат.
Класически бял сос
Необходими продукти: 1 с.л. брашно, 1/5 с.л. масло, 2-3 с.л. бульон
Начин на приготвяне: Втрийте маслото с брашното, поставете ги на тигана и ги нагрейте. Бъркайте, докато брашното се оцвети в жълто. Комбинирайте сместа със зеленчуков или пилешки бульон и бъркайте с шпатула, докато получите желаната плътност. Поднесете към готови кюфтенца.
Сос със заквасена сметана
Необходими продукти: 1/5 ч.ч. заквасена сметана, 1 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. бульон, сол – на вкус
Начин на приготвяне: Запържете леко брашното в маслото, разредете го с горещия зеленчуков или пилешки бульон. Добавете сметаната и гответе на слаб огън за около 10 минути. Готовия сос прецедете, посолете на вкус и с него полейте кюфтетата.
Сметанов сос с лук
Необходими продукти: 1/5 ч.ч. заквасена сметана, 1 ½ с.л. масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. бульон, 1 глава лук, 1/5 с.л. лют сос, сол – на вкус
Начин на приготвяне: Запържете брашното в маслото, разредете го с горещ зеленчуков или пилешки бульон. Добавете заквасената сметана и гответе на слаб огън за около 8 минути. Отделна запържете ситно нарязания лук с масло и го прибавете към соса, разбъркайте. Премахнете готовия сос от огъня и посолете на вкус, добавете и лютия сос. Сервирайте към готовите кюфтенца.
Гъбен сос
Необходими продукти: 1.5 с.л. заквасена сметана, 250 -300 г пресни гъби, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, олио, сол, черен пипер
Необходими продукти: Вземете два тигана. В единия запържете гъбите, нарязани на тънки филийки, а в другия - нарязания лук. Комбинирайте съдържанието на двата тигана, добавете брашното и го запържете до златисто. Добавете сметаната, посолете и поръсете с подправките на вкус. Оставете да покъкри на слаб огън за няколко минутки и премахнете. Готовия сос поставете в блендер и разбъркайте до гладка смес, залейте готовите кюфтета.
Ако обичаш кюфтета, опитай непременно и нашите рецепти за печени на фурна кюфтета, кюфтета с доматен сос или тези разкошни кюфтета с бял сос.
Коментари