За пилешко месо, риба и кюфтета е подходящ доматеният сос.
Необходими продукти:
½ кг домати, 2 глави лук, 3 моркова, стрък целина, ½ ч.ч масло, вода, 1 дафинов лист, босилек, 2 с.л брашно, 1 ч.л захар, сол
Начин на приготвяне:
Нарязвате на много ситно лука, целината и морковите, след което хубаво ги запържвате. Маслото се разтапя и се добавя брашно, оставете го да промени цвета си, след което добавете доматите (настъргани или ситно нарязани) и вода. Доматите завират, след което прибавяте лука, морковите и целината към доматите, подправяте на вкус и го оставяте да покъкри 15 минути.
Сосовете за печено свинско стават много хубави с червено вино, освен това е подходящо за зимния сезон – все пак тогава се похапва повече свинско.
Рецепта за сос с червено вино:
Необходими продукти:
червено вино, топено сирене, гъби, черен пипер, парче масло, сол, мащерка
Начин на приготвяне:
Сосът няма точни пропорции, тъй като зависи за каква порция го правите. Разтапяте маслото след което добавяте нарязаните гъби, оставяте ги леко да се запържат и добавяте топеното сирене, след което виното. След като започне да ври му слагате подправките, оставяте го да се сгъсти и го отдръпвате от котлона.
Телешкото месо е доста сухо и е трудно за приготвяне – не винаги става достатъчно сочно. Ако успеете да го направите такова, каквото желаете, винаги можете да му приготвите един бърз сос, с който да го залеете.
Рецепта за бърз сос с телешко:
Необходими продукти:
2-3 глави лук, дафинов лист, магданоз, 2 с.л. брашно, масло, 150 г гъби, 400 мл червено вино, черен пипер, сол, розмарин
Начин на приготвяне:
Слагате в дълбок съд виното, дафиновия лист, ситно нарязания лук, магданоза и розмарина. Отдръпвате от котлона, когато течността остане на половина. В друг съд запържвате брашното в маслото, добавяте гъбите и ги изпържвате, след което добавяте виното и останалите подправки. След това трябва да поври 8-10 минути.
Коментари