Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Подходящи сосове за печено месо

Подходящи сосове за печено месо

Пържоли със сос
Кръгла дълбока тава от алпака с дръжки - 39 см-18%
Качество без компромис:
Кръгла дълбока тава от алпака с дръжки - 39 см
80.00 лв.
65.60 лв.

За пилешко месо, риба и кюфтета е подходящ доматеният сос.

Необходими продукти:

½ кг домати, 2 глави лук, 3 моркова, стрък целина, ½ ч.ч масло, вода, 1 дафинов лист, босилек, 2 с.л брашно, 1 ч.л захар, сол

Начин на приготвяне:

Кюфтета с доматен сос

Нарязвате на много ситно лука, целината и морковите, след което хубаво ги запържвате. Маслото се разтапя и се добавя брашно, оставете го да промени цвета си, след което добавете доматите (настъргани или ситно нарязани) и вода. Доматите завират, след което прибавяте лука, морковите и целината към доматите, подправяте на вкус и го оставяте да покъкри 15 минути.

Сосовете за печено свинско стават много хубави с червено вино, освен това е подходящо за зимния сезон – все пак тогава се похапва повече свинско.

Рецепта за сос с червено вино:

Необходими продукти:

червено вино, топено сирене, гъби, черен пипер, парче масло, сол, мащерка

Начин на приготвяне:

Пържен дроб със сос

Сосът няма точни пропорции, тъй като зависи за каква порция го правите. Разтапяте маслото след което добавяте нарязаните гъби, оставяте ги леко да се запържат и добавяте топеното сирене, след което виното. След като започне да ври му слагате подправките, оставяте го да се сгъсти и го отдръпвате от котлона.

Телешкото месо е доста сухо и е трудно за приготвяне – не винаги става достатъчно сочно. Ако успеете да го направите такова, каквото желаете, винаги можете да му приготвите един бърз сос, с който да го залеете.

Рецепта за бърз сос с телешко:

Необходими продукти:

2-3 глави лук, дафинов лист, магданоз, 2 с.л. брашно, масло, 150 г гъби, 400 мл червено вино, черен пипер, сол, розмарин

Начин на приготвяне:

Слагате в дълбок съд виното, дафиновия лист, ситно нарязания лук, магданоза и розмарина. Отдръпвате от котлона, когато течността остане на половина. В друг съд запържвате брашното в маслото, добавяте гъбите и ги изпържвате, след което добавяте виното и останалите подправки. След това трябва да поври 8-10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest