Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Подходящи гарнитури за печено агнешко

Подходящи гарнитури за печено агнешко

Гарнитури за печено агнешко

Печеното агнешко е класика в жанра. Но само с мръвка не става. Трябва си и зарзаватче. Предлагаме на вниманието ви 5 изключително подходящи гарнитури за печеното агнешко. Те са изключително актуални за трапезата за Гергьовден, а и през останалото време, когато ви се хапва печено агне.

Свежа зелена салата

Да поднесете гергьовско агънце без зелена салата на трапезата си е истинско "кощунство". Поне що касае типичните български обичаи. И именно покрай Великден или Гергьовден, когато обичайно похапваме агнешко месо, по пазарите се появяват и свежите салати.

Спазвайки обичаите обаче, не ви съветваме да импровизирате с друг вид зелена салата освен нашенските си марули или къдрави салати. За момент забравете за айсберга. Просто към измитата накъсана или нарязана маруля добавете репички, краставици, зелен лук, пресен чесън, малко олио (можете да го заместите и със зехтин), ябълков оцет и сол. Все пак традициите са, за да ги спазваме.

Дроб-сарма

Дроб сарма за агнешко
Снимка: Албена Асенова

Подходяща гарнитура за печено агнешко е и дроб-сарма. Да, усилията в кухнята ви ще са малко в повече, но както казахме това са си "нашенски обичаи, които е редно да спазваме.

Печени пресни картофки

Подобно на зелената салата, която започва да се предлага пролетно време по магазините и пазарите, това е и моментът, в който няма как да не намерите и пресни картофки.

Те са чудесна гарнитура към агнешкото месо, а хубавото е, че можете да ги сложите да се пекат заедно със самото месо. Това би ви спестило доста усилия. Не забравяйте обаче, че пресните картофи стават готови много по-бързо от старите и трябва да се сложат по към края на печенето на агнето.

Зеленчукови кюфтета

Отново сте късметлии! Пролетта предлага всякакви пресни зеленийки- лапад, спанак, киселец и т.н. Измийте ги старателно, нарежете ги, прибавете ги към сварени настъргани картофи, добавете малко сирене, 1 яйце, малко мазнина и подправки по ваш избор.

Зеленчукови кюфтета

От тази смес можете да оформите вегетариански кюфтенца, които да оваляте в брашно и или да изпържите, или да изпечете във фурна. Подробни рецепти за направата на всякакви кюфтенца от зеленийки можете да намерите на сайта ни.

Печено зеле

Не си мислете за зимното кисело зеле, а и надали ще можете да се снабдите с такова. Можете обаче да си приготвите печено прясно зеле, което предварително сте задушили.

Ако разполагате с някоя и друга суха чушка - още по-добре. Ще установите, че печеното зеле не е толкова традиционна, но пък чудесна гарнитура към печеното агнешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest