Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим див заек

Как да сготвим див заек

Див заек

Дивият заек не е труден за приготвяне, но има една малка тънкост – особената миризма трябва да се премахне, защото иначе няма да можете да го опитате. Какво да направим, за да се отървем от миризмата? Ще използвате марината.

Много съвети ще чуете как да го изкиснете, но двете най-сполучливи са или с оцет или с кисело мляко. Така, че нека да видим първо тези две предложения, а след това ще разгледаме вкусна и интересна рецепта за див заек.

Маринатата с оцет се състои в следното - трябват ви равни части вода и оцет. Накисвате заека и го оставяте в тази смес поне 12 часа. По желание може да добавите ароматни подправки. След като премине времето, го измивате и вече е готов, за да го сготвите вкусно на вашето семейство.

Ако искате, може да опитате и другата марината с киселото мляко. За нея трябва да накиснете заешкото месо в кисело мляко и след един ден да го измиете от млякото и да започнете да го приготвяте по избраната от вас рецепта.

Заек с картофи

След като вече е изкиснат, идва време да го сготвим. Може да заложите на шпикован заек с моркови, бекон и чесън, намазан обилно с масло и залят с 2 ч.ч червено вино, след което приятно запечен във фурната. Ако това не ви се струва достатъчно добро, може да си го приготвите с много лук – обикновена лучена яхния, само че с вино и заек – също много вкусна рецепта.

Може да ви струва твърде продължителна гозба с цялото това изкисване и т.н, но без него нямам как да мине. Най-много на заешкото му „отива” миризмата на бахар и дафинов лист, червено вино и лук. Ето една интересна и вкусна рецепта, наподобяваща яхния, но е приготвена в тава:

Заек с целина

Необходими продукти: заешко месо, 4 глави лук, 300 г гъби, ½ кг картофи, 1 ч.ч доматено пюре, целина, бахар, черен пипер, дафинов лист, сол, мазнина, вода

Начин на приготвяне: Нарязаният и измит заек се слага в тенджера с вода като се слагат и бахар, дафинов лист и черен пипер. Затваряте тенджерата и го оставяте да заври, след това трябва да поври на бавен огън около 3 часа. След като е готов го изваждате и го обезкостявате. Слагате месото в тава заедно с доматено пюре, картофи нарязани на дребно, гъби и лук, както и прясна целина. Долейте половин чаша вода. Запичате, като предварително покривате тавата с фолио, за да остане някакъв сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest