Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвя заек?

Как да сготвя заек?

Как да сготвя заек?

Заешкото месо е много по-здравословно от говеждото, свинското и агнешкото, почти няма мазнини, но има много протеини, които се усвояват от организма на 90%.

Това месо съдържа огромно количество витамини, микроелементи и аминокиселини, практически няма кости и сухожилия, което значително улеснява приготвянето на ястия от него. В допълнение, това месо се счита за хипоалергично, така че се приготвя и за малки деца. Ако искате да поглезите любимите си хора, сгответе заек.

Основната тайна на готвенето на заек е доброто месо

За да приготвите вкусно заешко, качеството на месото е много важно и е по-добре да не пестите от това. Купете прясно заешко месо от проверен производител и се опитайте да не вземате замразено месо, тъй като продължителното излагане на ниски температури влошава качеството му.

Можете да изберете добър заек по следните признаци - розово сухо месо без петна, натъртвания, порязвания и хлъзгави повърхности, свежа миризма и марка, потвърждаваща знака за качество. Изберете цял заек с тегло не повече от 1. 5 кг - обикновено младите зайци тежат толкова, старите и пълни не са подходящи за храна. Заек на възраст под пет месеца обикновено е светлорозов, докато по-зрелият е тъмнорозов.

Разфасоване на заек

Особеността на заешкото месо е, че всички части на заека изискват индивидуален подход. Задната част (по-мазната) е най-добре да се пържи или пече, а предната част обикновено се задушава и вари. Добре е месото да има тънки прослойки мазнина, които придават на заека мекота и сочност.

При разфасоването на заека задната му част се отделя от предната малко над лапите, гърдите се разделят на четири части, месото се изрязва от корема, а бутчетата се разрязват по ставите на бут и бутче. На този етап се отстраняват вътрешностите, а останалата част от трупа се разделя по гръбначния стълб и се нарязва на малки парчета. Ако се окаже, че заекът е твърде тлъст, мазнината може да се отреже и да се използва за пържене или готвене във фурна, както предлагат много рецепти.

Приготвяне на сочно заешко месо

Заешкото месо се счита за диетично месо, следователно, когато се готви, то е сухо, но този недостатък се коригира чрез мариноване, което ще спаси прясното месо от специфична миризма. Обикновено заекът се маринова за 2-10 часа в солена или оцетна вода, в соев сос, мляко, кефир, майонеза, суроватка или вино, което придава на заешкото месо изискан вкус и благороден аромат.

Тъмнорозовото месо се маринова в няколко маринати, за да стане крехко и вкусно. Добър ефект се получава при намазване на месото със зехтин, смесен със ситно нарязан пресен чесън. Към маринатата се добавят подправки и ароматни билки за пикантност - копър, магданоз, целина и лимон.

Как да сготвя заек?

Правилно приготвяне на заека

Маринованият заек се пържи и пече много бързо - за 30 минути. Това време е достатъчно, за да може месото да се сготви идеално, без да губи сочност. Не прекалявайте с излагането на заека на огън, в противен случай резултатите от дългото мариноване ще изчезнат и месото ще загуби вкуса си, ще стане сухо и жилаво.

Получава се много вкусен заек, задушен в червено или бяло вино, шампанско, мляко, сметана, бульон или заквасена сметана - за приготвянето на това ястие парчетата месо се запържват в масло до хрупкавост и се смесват с подправки (мента, цитрусова кора, розмарин, стръкчета мащерка). След това течността се излива в тигана, тавата или тенджерата и заекът се задушава за 1-3 часа на слаб огън, така че фината структура на месото да не се разруши.

По принцип заекът не обича високите температури и това трябва да се има предвид. В процеса на печене и задушаване в ястието се въвеждат домати, моркови, тиквички, боб, гъби, лук, чесън, дафинови листа, черен пипер и картофи - всичко зависи от избраната рецепта и кулинарни навици. Горчица, аджика, джинджифил, хрян, риган, кориандър, босилек, хвойна, карамфил и канела често се приемат като пикантна подправка и с тях можете да приготвите заека във фурната.

Печен заек обикновено се приготвя под „шапка“ от зеленчуци и гъби и се залива със сметана. Много хора харесват печен заек с плодове, сушени плодове, зелен грах, ядки и сирене, а за готвене на месото се използва фолио или плик за печене, но можете да готвите и в бавна готварска печка и на скара.

Тънкости от майстори готвачи

Ако искате да получите златиста коричка, подсушете добре месото преди пържене. Никога не слагайте няколко парчета заешко месо в тигана, защото те ще пуснат много сок и ще започнат да се задушават - в този случай няма да дочакате коричката. Не препоръчваме да пробивате месото, за да проверите готовността, тъй като от него ще изтече сок и марината и ястието ще се окаже сухо. Обръщайте парчетата едва след като се запекат добре от едната страна.

Вареното заешко е едно от най-предпочитаните ястия в детската кухня. За да стане вкусно, а не блудково, по време на варенето към бульона добавете едро нарязани моркови, корен от целина и обелен лук. Трупът трябва да се облее със студена вода, а огънят да е минимален - и след половин час ароматният бульон с най-крехкото месо е готов.

Как да сготвя заек?

Не изхвърляйте заешки карантии - те се приготвят заедно с месото, особено заешкия черен дроб. Това важи и за белите дробове, бъбреците и сърцето, които са много вкусни, особено ако се запържат с подправки, моркови, лук и чесън и след това се задушат в сметана. От смляните карантии се получава апетитен пастет, който се поднася за закуска с хляб и зеленчуци.

От заешкото месо се приготвя кайма за котлети, кюфтета и др, от него се приготвят барбекю, шницел, пилаф, терин, суфле и яхния. На пръв поглед това месо изглежда причудливо, но вие бързо ще се адаптирате към трудния му „характер“ и ще се научите как да променяте рецептите според вкуса на вашето семейство.

Печен заек, поднесен на голяма чиния и гарниран със зеленчуци, плодове и пресни билки, повдига настроението и създава усещане за празник в душата. Насладете се на вкусни ястия със семейството си и оставете заешкото да се превърне в любимото ви ястие на вашата маса!

Вижте и някои идеи за:

- пълнен заек;

- яхния със заек;

- заек в гювеч;

- заешка супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен