Празът е една от основните храни на българина и е неизменна съставка в почти всяко ястие. Може да се намери почти през цялата година, но е най-популярен от ноември до април.
Празът бил използван още в Древна Месопотамия като лечебни средство за почти всички болести, а славата на лечебните му свойства се помнела векове наред. Историята разказва, че древните римляни консумирали праза, за да прочистват гърлото и гласа си.
Самият Нерон приемал голямо количество от този вид лук, преди да говори пред публика. Празът става национален зеленчук на галите, а хилядолетия по-късно се превръща в емблема на националния отбор на Франция по ръгби.
Ето и няколко вкусни рецепти с праз:
Кюфтета от праз
Необходими продукти:
1 кг праз, 300 грама картофи, 50 грама кашкавал, 2 яйца, 3 супени лъжици галета, олио, черен пипер и сол.
Нарежете праза и го задушете в олиото. Сварете картофите и направете пюре от тях, а след това ги смесете с яйцата. кашкавала, черния пипер и солта. Смесете ги добре и оформете кюфтета. Оваляйте ги в галетата и ги изпържете на предварително загрято олио.
Мусака от праз
Необходими продукти:
7 стръка праз, 750 грама картофи, 5 лъжици краве масло, 3 супени лъжици олио, 2 чаени чаши прясно мляко, 50 грама кашкавал, 3 яйца, черен пипер и сол.
Нарежете праза на кръгчета и го запържете. Разтопете маслото. Сварете картофите, обелете ги и ги пасирайте с помощта на решетъчна лъжица. Към тях прибавете половината от прясното мляко и 1 супена лъжица масло. Разбъркайте до получаването на еднородна смес, а след това оставете да ври на тих огън за около 5 минути.
В подмазана тава разстелете половината от картофената смес. Покрийте я със запържения праз. Посолете и поръсете с черен пипер. Покрийте с останалата част от картофеното пюре, отгоре - настъргания кашкавали и останалото разтопено масло. Разбийте яйцата с останалата част от млякото и залейте. Запечете муската в силна фурна.
Суфле с праз лук
Необходими продукти:
1 кг праз лук, 250 грама извара, 200 грама сметана, 100 грама настърган кашкавал Гауда, 3 супени лъжици слънчогледови семки, 2 скилидки чесън, половин връзка магданоз, 1 супена лъжица масло, сол, черен пипер.
Нарежете праза на ситно и го бланширайте. След като го бланширате го измийте със студена вода и го наредете в йенска тавичка. Добавете подправите.
Разбъркайте сметаната, изварата, кашкавала и семките. Към тях добавете чесъна и ситно нарязания магданоз. Разпределете сместа върху праза в тавичката и за финал поръсете с останалите слънчогледови семки. Изпечете суфлето на 250 градуса за около 15 минути.
Коментари