Gotvach.bg»Съвети»Как се съхранява праз?

Как се съхранява праз?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Как се съхранява праз?

Праз лукът е много разпространен в нашата страна и намира приложение в редица рецепти. Празът е изключително ценен източник на витамин А и С, минерали и други полезни вещества. За да се наслаждавате на ползите и вкуса на праза по-дълго време, трябва да знаете как да го съхранявате правилно. В хладилник празът може да остане свеж от 5 дни до две седмици.

Задължително обаче го опаковайте във фолио, защото той отделя специфична миризма, която може да обхване и другите продукти в хладилника. Преди да го сложите в хладилник не го мийте. Може да го нарежете на малки парчета.

Ако искате да съхраните праза за по-дълго време, може да го замразите във фризера. За целта го почистете много добре, нарежете стъблото му на шайби и го бланширайте във вряща вода за около 2 минути. След това го охладете, сипете в полиетиленови пликове и го сложете във фризера.

Един от най-добрите начини за съхранение на праз е в пясък. Там той може да издържи цялата зима. Ако нямате градина, може да го заровите в кофа с пясък. Почистете корените му, отрежете краищата на листата и вържете праза на връзка. Заровете го в пясъка. Така може да се зарови и в градината, но трябва да го покриете със слама. През по-студените зимни дни го покривайте, за да не замръзне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати