Gotvach.bg»Съвети»Колко квас се слага за един хляб?

Колко квас се слага за един хляб?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Колко квас се слага за един хляб?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

Категорично хлябът с квас е по-добрият и здравословен вариант, който може да се предпочете в асортимента на тестените продукти.

Хлябът с квас се прави без добавена мая. Хлябът втасва естествено, като квасът придава на хляба по-добра текстура, както и кисел, леко остър вкус. Квасът се прави от вода и брашно и ферментира в продължение на 5 до 10 дни. Можете да поддържате кваса за дълъг период от време, като добавяте вода и брашно всеки ден, за да го „храните“.

При подготовката на хляба се слагат 100 г от готовия квас и се оставя на стайна температура да втасва. Смесва се преди това с 300 г брашно, ½ ч.л.сол и 300 мл хладка вода.

Преди направата на хляба, се отделят 100-те грама от готовия квас, а останалият квас се покрива, като се прави отвор, за да му се даде възможност да „диша“. Съхранява се в хладилник за да се ползва за направата на други хлябове с квас.

Един път в седмицата този квас се "захранва", като се вади на стайна температура, изчаква се да набъбне и се оставя на топло за половин-един час. Ако се появи слой вода по повърхността, се разбърква в сместа или се излива.

Вижте и няколко идеи за:

- Хляб без мая;

- Содена питка;

- Пълнозърнест хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен