Категорично хлябът с квас е по-добрият и здравословен вариант, който може да се предпочете в асортимента на тестените продукти.
Хлябът с квас се прави без добавена мая. Хлябът втасва естествено, като квасът придава на хляба по-добра текстура, както и кисел, леко остър вкус. Квасът се прави от вода и брашно и ферментира в продължение на 5 до 10 дни. Можете да поддържате кваса за дълъг период от време, като добавяте вода и брашно всеки ден, за да го „храните“.
При подготовката на хляба се слагат 100 г от готовия квас и се оставя на стайна температура да втасва. Смесва се преди това с 300 г брашно, ½ ч.л.сол и 300 мл хладка вода.
Преди направата на хляба, се отделят 100-те грама от готовия квас, а останалият квас се покрива, като се прави отвор, за да му се даде възможност да „диша“. Съхранява се в хладилник за да се ползва за направата на други хлябове с квас.
Един път в седмицата този квас се "захранва", като се вади на стайна температура, изчаква се да набъбне и се оставя на топло за половин-един час. Ако се появи слой вода по повърхността, се разбърква в сместа или се излива.
Вижте и няколко идеи за:
- Хляб без мая;
- Содена питка;
Коментари