Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Направи си квас за хляб, ако нямаш мая и сода бикарбонат

Направи си квас за хляб, ако нямаш мая и сода бикарбонат

редакция:
Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
815
При липса на мая и сода бикарбонат: Направи си квас за хляб!
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.

В България квасът е бил традиционната естествена мая, ползвана при месене на хляб.

За да си приготвите квас за хляб, един от най-важните фактори за направата му е търпението.

Той се захранва веднъж на 24 часа. Ако държите на здравословния и качествен начин на живот, си направете квас за хляб.

Необходимите продукти за квас ги има във всяко едно домакинство, затова е толкова лесно.

Приготвяне на квас за хляб

Ще ви трябва стъклен съд, по-добре използвайте буркан с метална капачка, която трябва да надупчите, метална или дървена бъркалка, вода и пълнозърнесто брашно.

Ден 1

За направата на кваса, първо, смесете 2-3 супени лъжици брашно с вода до консистенция по-гъста от смес за палачинки и по-рядка от смес за кекс. Затворете капака и оставете буркана в шкаф.

Ден 2

На другия ден направете същото и ще забележите мехурчетата отгоре. Затворете буркана и върнете обратно в шкафа.

Ден 3

На третия ден най-вероятно ще забележите тъмна течност над утаилото се тесто - това не е повод за притеснение. Пак добавете брашно и вода и смесете. Мехурчетата би трябвало да станат повечко.

Ден 4

На четвъртия ден отново ще има тъмна течност. Добавете брашно и вода, отново разбъркайте и върнете обратно в шкафа.

Ден 5

На петия ден отново захранете сместа с брашно и вода, затворете отново с капачката и върнете в шкафа.

Ден 6

На шестия ден вече можете да месите с кваса.

Важна информация за кваса

Сред важните неща, които трябва да знаете, е, че ако няма мехурчета, вашият квас не е жив. Тъй като квасът се захранва на 24 часа и ако на следващия ден не можете да се погрижите за него, то тогава сложете кваса в хладилника.

Когато го извадите от хладилника и има мехурчета, квасът не е загинал и можете да продължите да го захранвате.

Вкусът на кваса е малко по-кисел от този на маята, но ако добавите няколко лъжички захар, премахва киселия вкус и помага за доброто втасване.

В един момент може бурканът с квас да хване плесен по гърлото - просто го прехвърлете чист буркан и измийте стария.

Хлябът с квас не съдържа изкуствени добавки. По-хранителен и по-вкусен е. Не причинява газове и регулира нивата на кръвната захар.

Приготвеният хляб с квас е богат на калций, желязо и магнезий, съдържа витамин C, витамин B6 и др.

Вижте още важни причини да не ядем бял хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен