Знаете за старото българско правило, че без хляб и сирене на маса не се сяда. Не е много ясно откога датира то, но е сигурно, че е от времето, когато и хлябът, и сиренето са били истински и домашни. Сиренето не е било неясен млечен продукт, а от истинско мляко, а хлябът е бил от нерафинирано брашно. Хората са живеели по-простичко, но поне са се хранили здравословно.
Тъй като днешната тема не е за сиренето, а за хляба, ще разгледаме защо онзи пухкав бял хляб, без който днес не можем да седнем на трапезата (според проучванията около 70-80 % от българското население продължава ежедневно да консумира бял хляб и всъщност се явява най-големият му европейски консуматор), може да се окаже много вреден при някои здравословни състояния. Нека първо погледнем от какво се прави днешният бял хляб.
Всяко зрънце, независимо дали е пшенично, ръжено и т.н. се състои от 3 слоя, като в най-горния - люспата, се съдържат най-ценните вещества, за които толкова много ни е говорил учителят Петър Дънов. Ето един негов цитат Ще кажете, че меленето на житото е необходимо. Не, това е най-несполучливият опит, който човечеството е могло някога да направи. В Божествената книга не съществува закон, според който житото трябва да се мели на брашно. Когато житото се мели на брашно, хранителните му вещества излетяват навън, а остават слабохранителните, които човек използва...Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвърлят.
И е точно това, което се случва с белия хляб, който днес се приготвя от рафинирано брашно. При него люспата се изхвърля, за да може да се направи фино бяло брашно, от което на свой ред да бъде приготвен пухкав и мек бял хляб. С премахването на люспата от зрънцето обаче се премахват и почти всички ценни минерали и витамини, а количеството на така полезните за нас фибри се свежда до минимум. Това е истината.
Всички диетолози са убедени, че белият хляб трябва да бъде заменен от пълнозърнест. На това мнение обаче вече не са само диетолозите, но и много експерти от сферата на здравеопазването. Ето какво твърдят те:
1. Консумацията на бял хляб трябва да се избягва от хора с чувствителен стомах, защото всички продукти, направени от бяло рафинирано брашно, могат да доведат до подуване, киселини и газове;
2. Белият хляб неминуемо води до затлъстяване, защото забавя естествения метаболизъм;
3. Не се препоръчва консумацията на тестени продукти, направени от рафинирано бяло брашно, защото последните проучвания сочат към увеличен риск от онкологични заболявания;
4. Консумацията на бял хляб крие риск от сърдечно съдови заболявания;
5. Консумацията на бял хляб води до повишаване на кръвната захар и е противопоказна за хората, страдащи от диабет;
Дали не е време да замените белият хляб с пълнозърнест?
Коментари