Хлябът е много полезен за здравето и рационалното хранене, въпреки че прекаляването с него може да предизвика покачване на килограмите.
Белият хляб е произведен от бяло брашно. Той е много вкусен, а когато е току-що изпечен ароматът му е невероятен. Типовият хляб се приготвя от типово брашно.
То се смята за много по-полезно, отколкото е бялото брашно, тъй като типовото брашно съдържа повече полезни вещества, отколкото бялото рафинирано брашно.
В типовото брашно са запазени баластните вещества, то съдържа и по-малко въглехидрати в сравнение с бялото брашно. Типовият хляб се отличава от белия хляб по цвета на меката част. Тя е по-тъмна, отколкото меката част на белия хляб, и с характерен наситен вкус.
Типовият хляб се прави изцяло от типово брашно. В типовото брашно са запазени и всички витамини, които в бялото брашно се губят в процеса на рафиниране.
Типовото брашно съдържа повече минерали, отколкото бялото рафинирано брашно. То е запазило също така и ценните хранителни вещества, които се намират в страничната част на пшеничните зърна.
Типовият хляб съдържа много витамини от групата B, както и редица минерални соли. Типовото брашно се различава от бялото брашно с това, че съдържа полезни фибри, които се отразяват добре на здравето.
Типовият хляб кара организма да се чувства сит по-дълго време. Но типовият хляб е по-труден за усвояване от белия, затова не се препоръчва на хора с проблеми на храносмилателната система.
Въпреки че типовият хляб е много по-здравословен, отколкото белият хляб, той е по-труден за усвояване от организма на малките деца, както и на възрастните хора.
Типовият хляб е по-подходящ за хора, които искат да спазват определен режим на хранене и да се хранят здравословно. Хора, които спазват диета, могат да хапват филийки типов хляб, когато огладнеят, и изобщо да не хапват бял хляб.
Можете и сами да си опечете типов хляб вкъщи, тъй като в магазините се продава не само бяло, но също така и типово брашно. От типово брашно могат също така да се приготвят и други тестени изделия.
Коментари