Основната разлика между катмите и палачинките се състои в това, че катмите са значително по-плътни от палачинките, и се правят с мая.
Благодарение на маята тестото набъбва, а в готовите катми се появяват дупки. Катмите могат да се пекат на сач, а също така и на тиган, намазан със съвсем малко мазнина.
Палачинките не могат да бъдат приготвени без яйца и прясно мляко, докато вкусни катми могат да се получат без използването както на мляко, така и на яйца.
Необходими продукти за приготвянето на катми: 2 щипки сол, 650 милилитра вода, 2 щипки захар, 25 грама мая от кубче, 450 грама брашно, малко разтопено масло, 1 жълтък.
Маята се разрежда с 4 супени лъжици топла вода, след което се добавят захарта, солта и брашното. Всичко се разбърква добре и се оставя да набъбне за половин час. Тестото става на големи дупки и консистенцията му е като боза.
Един малък картоф или глава лук се разрязва наполовина, обелва се и се използва за намазването на тигана или сача с жълтък. Върху намазания с жълтък сач или тиган се изсипва с черпак малко от тестото.
След като се запече добре от едната страна, катмата се обръща и се запича още малко от другата страна. Преди да се обърне, върху горната й част не трябва да е останало сурово тесто. След като се свали от огъня, катмата се напръсква с малко разтопено масло.
Катмите могат да се сервират с различни солени добавки, а може и просто да се поръсят със сол и червен пипер. Катмите са много вкусни и със сладко и мед, те засищат много.
За приготвянето на палачинките са необходими 3 яйца, щипка сол, щипка захар, 3 капки олио за тестото, олио за пържене, 500 милилитра прясно мляко и брашно като за съвсем рядко тесто. Всичко се разбърква много добре с миксер и палачинките се пържат в тиган, намазан с олио.
Ако искате да изненадате любимия човек, налейте част от тестото в бутилка, пробийте капака й и нарисувайте с нейна помощ в горещия тиган сърце, което се състои от много ивици, като движите шишето назад-напред. Получава се интересна дантелена палачинка с романтична форма.
Коментари