Още от деца повечето от нас са свикнали да си похапват от белия хляб и тестените изделия. На всички им е било много вкусно да си хапнат филийка със сладко, кифличка, палачинки, кексчета, торти.
Докато си похапва, никой не се и замисля за това, доколко е полезна такъв вид храна. Многобройни изследвания потвърждават факта за зависимостта между употребата на бял хляб и възникването на рак.
При постъпването на белия хляб в организма, както и на сладко, в кръвта бързо се освобождава захар. Системната употреба на хлебни изделия и сладко води до повишаване нивото на кръвната захар, затова има риск при жените от поява на рак на гърдата, а при мъжете - на рак на простатата.
Бялото брашно е изчистено от всички полезни вещества и няма никаква хранителна ценност, освен това нанася на организма вреда във вид на болести и излишни килограми.
Всички полезни съставки остават в изчистената част на брашното. Тези съставки, когато навлязат в стомаха, поемат влагата и така способстват за придвижването на преварената маса по хранопровода, като така прочистват организма.
Алтернатива се явява полезното пълнозърнесто или ръжено хлебче. Може да се купи от всеки магазин или да се приготви у дома, но без да се използва мая и маргарин.
В състава на ръженото брашно влизат аминокиселината лизин, магнезий, цинк, желязо, калий и други полезни съставки. Употребата на ръжен хляб помага за понижаване на холестерола в кръвта, подобрява обмяната на веществата и работата на сърцето, помага за предотвратяване на редица заболявания, включително и онкологични.
На конгрес, посветен на вегетарианското хранене, е бил представен доклад, който твърдял, че хлябът е смъртоносен продукт за здравето на хората.
Набухвайки от стомашните сокове, той окислява вътрешната среда на организма, превръща се в глетави буци, които полепват по стените на стомаха и причиняват непроходимост.
Скорошни изследвания са открили връзка между приема на хляб и увеличаването на риска от ракови заболявания. Резултатите показали, че при хората, които приемат по пет филии бял хляб дневно, риска от раково заболяване е почти двоен.
За да сте здрави, яжте естествени продукти и хлебни изделия, изпечени от натурално брашно, което не е изчистено, търсете продукти без добавки и най-важното без химически вещества.
Обяснението е, че количеството хляб, което консумираме, заема мястото на друга храна от порциона, която има противоракови свойства. Също така белият хляб може да стане причина за поява на рак, тъй като спомага за относително бързата поява на захар в кръвта.
Коментари
Да, така е - всички, яли хляб преди 150 години, вече са мъртви.