Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Изненада! Белият хляб е полезен

Изненада! Белият хляб е полезен

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Бял хляб

От години насам консумацията на бял хляб се отрича от хората с изваяни тела. Оказва се, че всичко зависи от организма и именно белият хляб се явява като диетичен за вас.

Лош хляб няма – в това са убедени специалистите. Оказва се, че човешкото тяло реагира индивидуално на приетите храни. Това важи с пълна сила за хляба. Така за някои най-добър е белият, докато други реагират по-добре на пълнозърнестия хляб.

Учени от Израел са установили, че всички съвети за консумацията на бял хляб са погрешни. Според учените от института Уайзман няма значение какъв хляб ядем и дори белият може да се окаже полезен. Всичко опира до това как организмът ни го възприема и преработва.

За да докажат теорията си, учените са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза, чревните бактерии и микроелементи на участниците в тестовете си.

Хляб

За да установят какви са разликите и приликите при консумация на пълнозърнест и бял хляб, доброволците били разделени на две групи. Половината от тях похапвали на воля пресен пълнозърнест хляб с квас в рамките на една седмица, а останалите - бял хляб. След това последвал период от две седмици почивка. След тях участниците разменили ролите си.

Резултатите са не само учудващи, но и са на път да разбият всички залегнали стереотипи. Тестовете доказали, че на практика няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб, и то по никой от измерваните параметри.

Учените обобщават, че някои хора просто реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Това зависи пряко от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии. Разликата между ефекта от двата вида хляб е малка и не се усеща на практика. Така че, ако обичате бял хляб, следващия път не се колебайте и не го заменяйте с пълнозърнест само защото са ви казвали, че е по-полезен. Всичко е в дозите. Ако ядете умерено от всички храни, не само от хляба, няма да имате проблеми с теглото.

Хлябове

Това не е първото доказателство за ползите от белия хляб. Преди няколко години бе доказано, че приемът на бял хляб увеличава полезната бактерия лактобацилус. Причината са рафинираните зърна в състава му, които често оставят подценявани. А те безспорно увеличават нивото на здравословни бактерии в тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest