В действителност при някои култури фразата „да ядем” буквално означава „да ядат ориз”. Популярността на това зърно от части се дължи на хранителната му стойност. Оризът е една от най-старите зърнени култури на земята.
Една чаша сварен бял ориз съдържа 205 калории, което е над 10 процента от дневно необходимата доза за ден на човек, чиято диета се състои от 2000 калории. Съдържа още 44.51 г въглехидрати, 0.6 г диетични фибри и 0.1 г захар и 4.25 г протеин, като оризът не съдържа холестерол.
Белият ориз също е хранителен източник на редица витамини като тиамин, ниацин и фолиева киселина. Доставя на организма някои минерали, сред които са калций, желязо, магнезий и манган.
Оризът може да бъде приготвен по няколко метода като всеки от тях влияе по различен начин върху хранителната му стойност. Добре е да се знае, че в рецептите, в които се препоръчва измиване на ориза преди готвене, в зърнената култура значително намаляват витамините от група В, тъй като те са водоразтворими.
Белият ориз е доста полезен, стига да не е полиран. Защото след полиране той губи много от витамините и минералите съдържащи се в него.
Препоръчва се консумирането на неполиран бял ориз минимум два пъти седмично, като можем да обобщим следните ползи от ориза:
1. Укрепва имунната система.
2. Подпомага мускулното възстановяване и растежа на мускулите и костите.
3. Когато от него се направи лапа, той може да помогне на хора страдащи от изгаряния, морбили и дори акне.
4. Доставя на организъма вещества полезни за кожата, косата и ноктите.
5. Оризът е добър хранителен източник за хора с висок холестерол, а ниското съдържание на натрий в него го прави подходящ за хора с високо кръвно.
6. За тези, който са алергични към глутена, той е един натурален хранителен източник без глутен. Това го прави подходящ за по-малки деца, тъй като в ранна детска възраст при тях храните съдържащи глутен не са позволени.
7. Помага на мозъка да функционира нормално и ефективно.
8. Може да помогне за предпазване от някои форми на рак.
9. Включен в диетата, може да бъде полезен за регулиране на теглото.
10. Полезен е за хора с лошо храносмилане, като насърчава добра функция на червата.
11. Той има противовъзпалителни свойства.
Приготвянето на вкусен ориз може да бъде предизвикателство понякога, затова сме подбрали някои изпитани рецепти за ориз, които можете да опитате като: пиле с ориз, свинско с ориз, оризови кюфтенца, паеля, ориз с домати, гъби с ориз, сармички с ориз и сутляш.
Коментари