Оризът е храна с не дотам оценени качества. Той е изключително богат на сложни въглехидрати, които са главен енергиен източник за човешкото тяло. Съществува предубеждение, че съдържащото се нишесте в ориза е причина за трупане на подкожни мазнини. Това просто не е вярно.
Консумацията на ориз и важна и полезна за организма. Богат е на вещества като протеини, липиди, въглехидрати. Сложните захари, които се съдържат в ориза, осигуряват дълготрайното и бавно освобождаване на енергия.
Препоръчва се, ако тренирате, да консумирате оризовите ястия поне 2-3 часа преди да отидете на тренировка, за да може да се отдели максималното количество енергия. Ако пък не спортувате правилото е същото. Хапвайте ориз на обяд, защото след това ще се движите и ще вършите ежедневните си дейности. Освен това оризът за обяд ще ви даде енергия. Най-добре не включвайте във вечерята си въглехидрати, в това число и ориз, защото след вечеря не се движите и тогава вече могат да се натрупат подкожни мазнини.
Както и при всички видове храни, така и при ориза важи кога ще се яде той и в какво количество. Консумирайте ориз през деня и въобще не се притеснявайте, че ще напълнеете. Вечерята трябва да е лека и в малки количества.
В белият ориз има протеини, които се храносмилат лесно, но в кафявия ориз има детергенти, които унищожават попаднали в организма вредни протеини.
Кафяв ориз е изключително полезен, защото има съставки, които прочистват кръвоносната система от лошия холестерол, понижават риска от увреждания в сърдечната система.
Методите на обработка на ориза също са важни. Старайте се да не го пържите с мазнина, гответе го на пара или го варете, можете да го печете. Комбинирайте го най-вече със зеленчуци и пилешко месо.
Трябва да се отбележи, че повечето от храните, които приемате добавят излишни килограми отгоре, ако липсва движение и спорт.
Коментари