Червеният ориз е вид пълнозърнест ориз. Той е с червена външна обвивка, има плътен вкус и леко жилава консистенция.
Този вид ориз е много богат на хранителни вещества, а по съдържание на фибри превъзхожда дори кафявия ориз. Червеният ориз е богат на скорбелни въглехидрати и беден на мазнини, той е подходящ за всяка здравословна диета.
Най-висококачественият червен ориз се произвежда в региона Камарт във Франция. Среща се също и северноамерикански червен ориз.
Като цяло обаче наименованието пълнозърнест както за червения, така и за кафявия ориз не е съвсем точно, тъй като те са с отстранена външна люспа, която е неядлива.
Всички останали слоеве на зърното, обаче са непокътнати, включително триците и зародишът. Благодарение на това са отличен източник на повечето витамини от групата В, / с изключение на В12/, а също и на магнезий и мед.
Смята се обаче, че триците в пълнозърнестия ориз и като цяло в пълнозърнестите храни потискат усвояването на желязото и калция, които се доставят от зърното, тъй като съдържат фитинова киселина, която се съединява с минералите.
Според последни научни проучвания обаче триците имат такъв ефект само когато са отделени от зърното. Установено е също, че неблагоприятното въздействие на триците се неутрализира, ако се приемат едновременно с храни, богати на мастни киселини /например мазна риба и ядки/.
Прочети и тези няколко причини защо трябва да похапваш червен ориз или научи какво е съотношението вода ориз при готвене на ориз.
Коментари