Червеният ориз е вид неполиран ориз, който има по-висока хранителна стойност в сравнение с белия. Времето за готвене е сравнително повече от това на белия ориз, но има по-приятен вкус. Богат е на фибри, витамин В1 и В2, желязо и калций. Поради по-високото хранително съдържание и здравословните предимства на червения ориз, той се препоръчва както за хора със сърдечни проблеми, така и за диабетици.
Освен това той е обичана от активно спортуващите храна, тъй като е с високо съдържание на фибри, които помагат да се поддържа по-малко тегло. Това е така, защото те улесняват работата на храносмилателната система и се справят с проблеми като запека и подуванията.
Червеният ориз е чудесен източник на желязо и манган. Манганът, който е просто инструмент в производството на енергия за тялото, е жизнено важен за предпазването на организма от свободните радикали, които се оформят, щом енергията е произведена. Освен това червеният ориз е пълен с цинк - минерал, който може да спомогне за ускоряване на излекуването на раните и да поддържа механизмите за защита на организма да функционират ефективно.
Точно като желязото или мангана цинкът е допълнително пълен с антиоксиданти, които предпазват тялото от свободни радикали, които могат да увредят тъканите и клетките в тялото. Активният компонент в червения ориз е моноколин К. Той влияе върху намаляването на кръвните нива на общия холестерол.
Червеният сорт ориз получава богатия си цвят от антиоксиданти, наречени антоцианини. Предполага се, че съединението има свойства, които могат да намалят възпаленията, алергията, да предотвратят рисковете от рак и да помогнат при управлението на теглото.
Магнезият помага при мигрена, понижава кръвното налягане, както и риска от сърдечни пристъпи. Заедно с калций магнезият спомага за поддържането на здрави кости и зъби и предотвратява риска от артрит и остеопороза.
Селенът, от друга страна, предпазва тялото от инфекции. Затова консумирайки червен ориз, който съдържа тези витамини и минерали в излишък, вие си осигурявате пълноценна порция здраве.
Коментари