Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо да замените обикновения с червен ориз

Защо да замените обикновения с червен ориз

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Защо да замените обикновения с червен ориз

Оризът е един от основните продукти в повечето страни по света, въпреки че през последните години хората сменят белите, рафинирани сортове ориз с по-здравословен неполиран ориз.

Сред множеството опции са черен ориз, кафяв ориз и див ориз. Но има един, който се откроява с доста предимства – червеният ориз. Използван основно в някои части от Хималаите, червеният ориз може да се консумира частично или напълно неолющен.

Какво прави червения ориз уникален

Като за начало - той получава уникалния си цвят от съединение, наречено антоцианин, което предлага антиоксидантни ползи по-големи от кафявия ориз. Настоящите флавоноиди подобряват здравето на клетките и елиминират свободните радикали в тялото, предотвратявайки възпаления, алергии и различни видове рак.

Ползи за здравето от червен ориз

Червен ориз

Червеният ориз има нисък гликемичен индекс, така че хората, които избягват ориз, защото са диабетици или са склонни към диабет, могат да се доверят червен ориз. Той е богат на фибри и подобрява храносмилането и метаболизма, като ви кара да се чувствате сити за по-дълго.

Някои проучвания твърдят, че редовната консумация на червен ориз може да помогне за предотвратяване на астма, въпреки че няма реални доказани твърдения. Но тъй като съдържанието на магнезий повишава нивата на кислород в тялото, той е добър за цялостната дихателна система.

Как да използвате червения ориз

Просто заменете ежедневния си бял ориз с червен. Трябва да се приготви по същия начин и да се сервира с къри, зеленчуци и акомпанименти по ваш избор.

Поради уникалната си текстура, може да се използва и в различни рецепти за основни ястия с ориз, включително и салати с ориз. Чудесен е и за приготвяне на десерти с ориз, като има свойството да им придаде уникален вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest