Червеният ориз е безценен, вкусен дар от природата, широко използван в кулинарията от много народи по света. Измежду богатото разнообразие от различни сортове ориз, които съществуват, именно той се счита за най-полезният. Това се дължи на високата хранителна стойност, която има и изобилието от полезни вещества и минерали, които са събрани в него.
В следващите редове научете повече за състава, ценните свойства на червения ориз и невероятните ползи, които червеният ориз носи за човешкото здраве.
Тази уникална зърнена култура съдържа цели 8 необходими за човешкия организъм аминокиселини, които стимулират правилното функциониране на всички системи. Освен това е богата на витамини от групата В - В1, В2, В3 и В6. В състава й влизат още редица минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, йод и мед.
Какви са здравословните ползи от червения ориз? В следващите редове вижте повече:
Заздравява костите
Червеният ориз е изключително полезен при артрит и ревматизъм и помага в превенцията на остеопороза. Това е благодарение на съдържащите се в него минерали магнезий и калий, които подобряват състоянието на костите, като ги подсилват и укрепват.
Помага при анемия
Високото количество желязо, което се намира в оризовите зърна, предпазва от развитието на анемия. Това е често срещано здравословно състояние, причинено от недостиг на желязо в организма, чиито симптоми включват умора, слабост, ниска концентрация, косопад, световъртеж, главоболие и депресивни състояния.
Подобрява работата на храносмилателната система
Полезната зърнена култура е лесно усвоима от организма и придава продължително чувство на ситост. Богатото наличие на фибри в нея подобрява перисталтиката и улеснява работата на чревната система.
Намалява риска от рак
Червеният ориз притежава мощни антиоксидантни свойства, които пречистват тялото и го защитават от токсични химикали. Според някои изследвания той може да предотврати заболяването от рак.
Отлична храна за диабетици
Едно от най-големите преимущества на червения ориз е липсата на глутен в състава му и неговият нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за консумация от хора, страдащи от захарен диабет. Той притежава свойството да нормализира нивото на кръвната захар и спомага за регулирането на холестерола в кръвта.
Подобрява състоянието на кожата
Червеният цвят на оризовите зърна се дължи на парационитите, които се грижат за здравето на кожата. Благодарение на тях тя става мека и еластична, а дълбочината на бръчките значително намалява.
Коментари