Една от най-старите зърнени култури в света е оризът. Консумира се навсякъде, а разнообразието от видове и сортове е огромно.
Класификация на ориза
Оризът се дели по различни признаци - бял, кафяв, червен, черен Според зърната - дългозърнест, среднозърнест, късозърнест и други възможности.
Сред видовете ориз съществува своеобразна класация, в която някои от тях се смятат за елитни заради вкусовите си и полезни качества, които се отразяват на цената им.
Един от тези добри и популярни видове е ориз Басмати. Често той се конкурира с обикновения ориз, който пък е най-широко използван. Сравнителната характеристика между тях е любопитна.
Ориз Басмати - характеристика
В превод от хинди Басмати означава пълен с вкус. Така започва да се нарича през XIX век, когато в Европа започва вносът на този ориз от родното му място - Индия и Пакистан. Той е разновидност на дългозърнестия ориз, характерен за подножието на Хималаите.
Този вид ориз има уникален вкус и аромат, напомняш ядки и лек флорален примес е подобен на този на жасминовия ориз, характерен за кухнята в Югоизточна Азия. Ореховият аромат на вида Басмати се дължи на наличието на ацетил пиролин в него.
Басмати е най-дългият ориз, всяко зърно достига до 8 милиметра, а при готвене то се удължава, без да загуби формата си. На цвят е жълтеникав, но след смилане става по-прозрачен.
Обикновен ориз
С това название се означава обикновено среднозърнестия бял ориз, с който приготвяме почти всички традиционни български ястия. Характерно за него е, че при сваряване се слепва, без да се разварява. Причината е наличието на повече скорбяла и това налага няколкократно измиване, за да се премахне нишестето.
Обикновеният ориз е добра опция за рецепти, в които оризът трябва да има неутрален вкус и аромат, за да изпъкнат ароматите и вкусовете на другите съставки.
Разлики между обикновен ориз и Басмати
Освен разликата в дължината на зърното в сравнение с обикновения ориз, съществена разлика се явяват вкусът и ароматът на Басмати, които позволяват този вид ориз да се поднася като напълно самостоятелно блюдо, овкусено с различни подправки. Басмати е ценен заради леката си пухкава консистенция, в която зърната са отделни, а не слепени като при обикновения ориз.
Басмати има най-ниския гликемичен индекс в сравнение с всички останали видове, включително обикновения ориз.
Витамините и минералите в Басмати надминават съдържанието в обикновения ориз.
Оризът Басмати не съдържа глутен, така че може да се консумира от всички.
Видът ориз Басмати се счита и за екологично чист вид, тъй като не натрупва соли на тежки метали и други вредни за човешкия организъм вещества.
Сравняването на двата вида ориз - обикновен и Басмати, показва, че индийският вид е по-здравословен продукт и по-вкусен и полезен със състава си. Изборът на обикновен ориз може да се предпочете при изисквания към консистенцията да бъде по-лепкава и да не изпъква с вкусови и ароматни качества.
Вижте и вкуснитее ни предложения за рецепти с Басмати ориз.
Коментари