Басмати ориз се нарича още „Кралят на ориза”. На хинди „басмати” означава ароматен.
Ориз басмати се отглежда в полите на Хималаите. Има тънки и дълги ароматни зърна, както и специфичен, и богат вкус. Използва се за приготвяне на всички ястия и гарнитури от източната кухня, както и за десерти.
Разликата между сорта басмати и обикновения ориз, се крие в зърната. Неговите са по-дълги и по-тънки, а при термична обработка подчертават своята форма. Най-често се вари в затворен съд, но може и да се запържи или запече.
От хиляди години в страни, като Индия, Китай и Малайзия, оризът е основната храна за препитание. 45 % от населението на Земята също се препитава със тази зърнена култура.
Според индийската наука за хранене и здраве – Аюрведа, тялото се характеризира с три доши (енергии): кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). Всеки човек се характеризира с надмощие на една от дошите в себе си.
Смята се, че ориз Басмати е подходящ и за трите доши. Последователите на Аюрведа го предпочитат пред нелющения ориз, тъй като по-лесно се смила и не натоварва стомаха. Предпочитан е и пред обикновения бял ориз, тъй като съдържа по-малко нишесте, не затлачва червата и има охлаждащо действие. Басмати оризът е подходящ и широко разпространен и сред практикуващите йога, тъй като дава аскетична сила.
Приготвянето на ориз басмати не се различава от това на обикновения ориз. Преди да се сготви се кисне в студена вода за около половин час, след което се вари с малко мазнина. Този сорт е изключително богат на калий, фосфор, калций и въглехидрати, но за сметка на това има ниски нива на целулоза, мазнини и протеини.
Ориз Басмати със зеленчуци и гъби
Необходими продукти: 100 гр ориз Басмати, 150-200 гр гъби, 1 морков, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, кубче зеленчуков бульон, сол, черен пипер, 1 лимон, сокът и кората на 1-2 резена лимон на вкус.
Начин на приготвяне: Зеленчуците и гъбите се режат на ситно. Запържват се в малко мазнина, и когато поомекнат, към тях се добавя и оризът. Когато се позапари, се залива с вода, в съотношение 1 към 4.
След това се добавя и кубчето бульон, сол на вкус и черен пипер. Ястието е готово след 15-тина мин. Преди да го свалите от огъня, може да му се добави малко сок и кора от лимон – така типично за източната кухня.
Разгледайте и другите ни идеи за приготвяне на ориз Басмати.
Коментари