Една от най-древните растителни култури, ползвани за храна от хората в продължение на хилядолетия, е оризът. Причините да е толкова популярен хранителен продукт са много, но е ценен най-много, защото засища, богат е на полезни вещества и участва в разнообразни рецепти.
Видове и сортове ориз и кои не се считат за здравословни
Съществуват много видове и сортове ориз и като цяло всички се считат за здравословна храна, като изключение донякъде прави белият ориз. Той е силно рафиниран, с високо съдържание на въглехидрати, а това значи, че има висок гликемичен индекс. Затова диабетиците го изключват от храната си, както и хората с наднормено тегло и страдащите от инсулинова резистентност.
Всички рафинирани храни, към които принадлежи и белият ориз, съдържат много прости и лесно усвоими въглехидрати, които не са удачен избор дори при отсъствие на метаболитни проблеми. В него няма протеини, фибри и полезни мазнини. Някои видове бял ориз обаче са ценени заради аромата и вкуса си, както и за способността им да поемат подправки и така да разнообразяват менюто, като ориза Арборио или Басмати.
Ето кои са полезните и здравословни видове ориз.
Кафяв ориз
От здравословните видове ориз кафявият е най- достъпният сорт. Той е нерафиниран и с високо съдържание на фибри. В този корт се съдържат много полезни хранителни вещества - витамини от група В, витамин А, цинк, магнезий. Кафявият ориз е пълнозърнест и затова е подходящ за хора, страдащи от диабет, както и болни с метаболитни нарушения. Той подпомага стабилизирането на кръвната захар и създава усещане за ситост. Съдържанието на фибри благоприятства развитието на полезни бактерии в чревния тракт.
Черен ориз
Черният ориз е с най-високо съдържание на антиоксиданти и това пази клетките от оксидативен стрес и увреждане. Този ориз е известен също като китайски и съдържа най-много фибри, протеини и полезни мазнини от всички видове ориз. Благодарение на фибрите той намалява нивата на холестерола, стимулира храносмилането и обмяната на веществата. По-ниско калориен е и може да участва в диети за отслабване. Високото съдържание на желязо е сред положителните страни на този вид ориз.
Червен ориз
Този полезен сорт ориз намалява нивата на лошия холестерол, защото има високо ниво на монохолинов компонент, с което подобрява кръвообращението и намалява риска от инсулти и инфаркти. Действа добре на чревния тракт, съдържа и доста желязо. Полезен е за лечение на хронични заболявания, както и за превенцията им.
Див ориз
Дивият ориз е също много полезен и здравословен. Той е дългозърнест, има хрупкава текстура. Съдържа много фибри, които са полезни за храносмилането и подобрява чревното здраве.
Дивият ориз е и с високо съдържание на фибри и е полезен и за сърдечното здраве, намалява холестерола. Богат е също на антиоксиданти, като един от тях е витамин С, който е в добри дози в дивия ориз.
Коментари