Колкото и да не ви се вярва приготвянето на хубав ориз е едно от най-трудните неща в кулинарията. На пазара има твърде много сортове и разновидности, както и цял куп тепнологии.
Точно съотношение ориз вода няма, защото различните сортове поемат различно количество течност и на този въпрос не може да се отговори еднозначно. Обикновено на опаковката е отбелязана точната за този вид ориз пропорция, така че при готвенето е добре да се съобразите с нея.
Важното е да помните, че стандартно оризът поема около 2.5 пъти течности от обема си и става наистина хубав в присъствието на повечко мазнинка. Специалистите отричат практиката на българските домакини да запържват ориза до стъклено преди варене.
Те препоръчват да се вари на бавен огън под похлупак в подсолена вода с малко мазнина за около 15-20 минути, като не се разбърква, за да не се слепва. След това да се остави на още топлия котлон захлупен, за да усвои добре течността около себе си.
А ето и две идеи за приготвяне на ориз, с които да изненадате семейството и приятелите си - италианско ризото, вкусен кафяв ориз, лесен постен ориз или оризов пудинг.
Коментари