Много българи са буквално влюбени в пържения ориз, който се сервира в китайските ресторанти у нас. И колкото и да се стараят българските домакини, просто не могат да постигнат същия вкус вкъщи.
Всъщност китайският пържен ориз е вкусен не само заради натриевия глутамат, който те щедро слагат в него. Тайната на вкусния пържен ориз е в сваряването му. Точно така – във варенето. За на направите вкусен ориз, чиито зрънца не са слепнали, а се отделят едно от друго, трябва да го сварите почти до готовност.
Но да започнем отначало. Пържен ориз по китайски се прави с предварително сварен в голямо количество подсолена вода дългозърнест ориз. Оризът трябва да се изплакне много добре от нишестето, след това да се залее със студена вода и да се вари на силен огън 12-15 минути.
Свареният ориз се отцежда и слага в тава на възможно най-тънък пласт, така че да се охлади максимално бързо, след което се прибира за няколко часа в хладилник.
Зеленчуци, нарязани на средноголеми парчета, се запържват за кратко в загрято олио, в което сте добавили и малко сусамово олио. Към тях се прибавят изстудения ориз и по желание яйце, което сте изпържили на тъничък омлет и нарязани на ленти.
Остава само да запържите продуктите за 10-ина минути на силен огън, като ги разбърквате непрекъснато и да поднесете вашия пържен ориз със зеленчуци. Който обича, може да овкуси порцията си допълнително със соев сос или сол.
Ако обичате ориз, препоръчваме още да си направите свинско с ориз, постен ориз или мусака с ориз.
Коментари